Crime City Cops – Wild Card (2003)

Regie: Yu-jin Kim | 117 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Dong-kun Yang, Jin-yeong Jeong, Chae-young Han, Ju-bong Gi, Jun-yeong Hwang, Ha-bok Yu, Tosha Doiron, Jae-kyeong Seo

Misdaadfilms genieten een grote populariteit in Zuid-Korea, en deze worden daar dan ook veelvuldig uitgebracht. Moderne meesterwerken als ‘Old Boy’, ‘Sympathy for Mister Vengeance’ en ‘A Bittersweet Life’ behoren tot de top van dit genre. ‘Crime City Cops’ zou zich graag in dit fameuze rijtje te scharen maar helaas kent de film niet genoeg variatie om hiervoor in aanmerking te komen.

De twee rechercheurs Bang Je-su (Dong-kun Yang) en Oh Yeong-dal (Jin-yeong Jong) moeten een bende seriemoordenaars opsporen zonder dat ze veel aanwijzingen hebben. Deze moordenaars slaan met een ijzeren kogel de schedels van passanten in om ze zo van hun geld te beroven. Enig aanknopingspunt is een vrouw die door deze mannen is verkracht.

‘Crime City Cops’ pretendeert een adrenalinepompend actiespektakel te zijn, waardoor je veel (excessief) geweld verwacht. Omdat er eigenlijk helemaal niet zoveel geweld in de film zit en de beloofde actiescènes degelijk zijn, maar er niet echt uitspringen, blijft de film een beetje tussen verschillende genres hangen. Het lijkt erop dat regisseur Yu-jin Kim niet durfde te kiezen en daardoor veel verschillende genres probeerde te combineren met een onsamenhangend geheel als resultaat. Het wil maar niet echt spectaculair of hard worden, een echte thriller is het ook al niet. Door de nadruk op de humor te leggen probeert de regisseur er een vermakelijke film van te maken, maar ook hierin slaagt hij maar gedeeltelijk. Koreaanse humor is namelijk moeilijk te definiëren, soms is echt niet te snappen wat er nu eigenlijk grappig is terwijl op andere momenten je niet kunt voorkomen dat er minimaal een glimlach op je gezicht tevoorschijn komt. Wanneer Bang Je-su en Oh Yeong-dal een spreekwoordenwedstrijd houden met ‘als het paard van stal is, hoeft de deur niet op slot’ als bijdrage van Bang Je-su, is het bijna onmogelijk om niet in lachen uit te barsten. Een typische vorm van bizarre humor die alleen in Aziatische films tot zijn recht kan komen.

De keuze voor de zeer karakteristieke personages is een zeer matige, vooral de kleinere criminelen worden allemaal als extreem dom en belachelijk gepresenteerd. Helaas pakt dit verkeerd uit en zijn ze allerminst grappig. Hierdoor is het ook moeilijk om andere delen van de film wel serieus te nemen. Regisseur Yu-jin Kim probeert namelijk wel een serieuzer thema in de film te stoppen, de bedreigingen waarmee de echtgenote/familie vaak te maken krijgt. Dit wordt op een luchtige en goede manier geïnterpreteerd maar toch overheerst het gevoel dat niet alles uit het potentieel wordt gehaald. De romance tussen Bang Je-su en Na-na (Chae-young Han) kent een opvallend verfrissende uitgangspositie maar verzandt gedurende de film. Het geheel voegt in feite niets aan het verhaal toe en vormt een soort van opvulling tussen de verschillende scènes.

‘Crime City Cops’ is niet vernieuwend genoeg om echt de aandacht te trekken maar wel een aardig tussendoortje. Dat er meer in het verhaal en de uitwerking van de film had gezeten is jammer. Wat overblijft is een aaneenschakeling van scènes die niet goed op elkaar zijn afgestemd.

Meinte van Egmond