Crimes of Fashion: Hostile Makeover – Hostile Makeover (2009)

Regie: Jerry Ciccoritti | 90 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Maggie Lawson, Sadie LeBlanc, Sarah Edmondson, Victor Webster, James McDaniel, Mark Consuelos, Jocelyne Loewen, Jason Schombing, Mario Cantone, Serinda Swan, Mary McDonnell, Katharine Isabelle, Sarah Strange, David Milchard, Dominic Zamprogna

Ook in dit deel van de reeks ‘Crimes of Fashion’ volgen we Lacey Smithsonian, de fashion-reporter uit Washington DC die zich altijd in de problemen weet te werken door betrokken te raken bij allerhande misdaadsituaties. Schrijfster en geestelijk moeder Ellen Byerrum (eveneens uit Washington) bedacht Lacey voor haar boekenreeks, waarin misdaad en mode elkaar ontmoeten. Net als andere boeken werd ook dit deel – ‘Crimes of Fashion: Hostile Makeover’ – door middel van een film geschikt gemaakt voor televisie. Regisseur Jerry Ciccoritti maakt deze vertaling naar het scherm.

In ‘Crimes of Fashion: Hostile Makeover’ is het wat moeilijk grip te krijgen op de bedoeling van de filmmaker. En ook al moet daar misschien niet al te veel over nagedacht worden, de vraag rijst toch als snel of je nu moet lachen of moet huiveren. Oftewel, moet je je vasthouden aan de thrillerachtige lijn van het scenario of aan de luchtige, soms grappige vertolking van de acteurs. Uiteindelijk zijn beiden weinig overtuigend uitgewerkt, waardoor het bij giechelen blijft. Alsof je als kijker een beetje in de maling genomen wordt.

In ‘Crimes of Fashion: Hostile Makeover’ maken mensen zich druk om de bloedspatten die zij op hun kleren krijgen, na getuige te zijn geweest van een brute moord. En de moordenaar blijft in een gestolen auto rustig in de buurt rondrijden. Het zijn factoren die een spannend en serieus verhaal niet echt versterken, en misschien zelfs wel expres tegenwerken.

Los van de vraag of de boeken van Ellen Byerrum zelf misschien een hele andere dimensie kennen, gaat het in de filmvertolking voornamelijk over gepoederde en vlot geklede dames tegen een (met opzet) zeer luchtig uitgewerkt verhaal. En daarmee lijkt de film op maat te zijn gemaakt voor giechelende tienermeisjes die met elkaar een avondje babysitten en ondertussen nog even de laatste roddels doornemen. Want ‘Crimes of Fashion: Hostile Makeover’ is amuserend, maar vergt weinig oplettendheid van de kijker. De film is dan ook prima geschikt als achtergrondmuziek op een gezellig vriendinnenavondje.

Tjeerd Kooistra