Crimson Peak (2015)

Regie: Guillermo del Toro | 119 minuten | drama, fantasie, horror, romantiek, thriller | Acteurs: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Jim Beaver, Charlie Hunnam, Burn Gorman, Leslie Hope, Doug Jones, Jonathan Hyde, Bruce Gray, Emily Coutts, Alec Stockwell, Brigitte Robinson, Gillian Ferrier, Tamara Hope, Kimberly-Sue Murray, Sofia Wells, Joanna Douglas, Bill Lake

Aan het begin van de twintigste eeuw woont Edith Cushing samen met haar vader in Buffalo, New York. Haar overleden moeder bezoekt Edith ’s nachts als geest en waarschuwt haar voor Crimson Peak. Jaren later wordt Ediths leven op zijn kop gezet door de komst van de Britse Thomas Sharpe en zijn zus Lucille. Na de plotselinge en mysterieuze dood van Ediths vader trouwt ze met Thomas en vertrekt samen met haar nieuwbakken echtgenoot en schoonzus naar Engeland. Daar aangekomen woont het trio op Allerdale Hall, een reusachtig landhuis dat compleet vervallen is. Edith wordt ’s nachts gewekt door geesten en ontdekt dat Allerdale Hale de bijnaam Crimson Peak heeft. Maar moet Edith bang zijn voor de geesten die er huizen of voor Thomas en Lucille?

Na zijn sci-fi uitstapje ‘Pacific Rim’ is de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro terug op bekend terrein. ‘Crimson Peak’ hoort met zijn prachtige sets en aanwezigheid van geesten thuis in het rijtje van ‘The Devil’s Backbone’ en ‘Pan’s Labyrinth’. Met als grootste verschil de aanwezigheid van een romance. Del Toro baseerde ‘Crimson Peak’ op het gothic horror genre waarin vaak een afgelegen landhuis of kasteel de locatie is voor het verhaal. Het landhuis in kwestie, Crimson Peak, is waanzinnig mooi en is haast een personage op zich. Del Toro staat bekend om zijn ongelofelijk gedetailleerde sets. Crimson Peak is in zijn totaliteit helemaal gebouwd in een studio en dat zie je. De echtheid van het huis draagt bij aan de enge sfeer. De vervallen staat van het huis is prachtig weergegeven.

In een interview gaf Del Toro aan dat het huis en de kostuums de persoonlijkheden van de karakters representeren. Symboliek is dan ook overduidelijk aanwezig in de film. In ‘Crimson Peak’ werkt dat twee kanten op. Enerzijds draagt het bij aan de hommage voor films als ‘Rebecca’ en ‘Great Expectations’, die grote invloed hadden op Del Toro tijdens het maken van de film. Anderzijds ligt de symboliek er zo dik bovenop dat het verhaal en de dramatische ontwikkelingen worden ondergesneeuwd. Daar ligt dan ook het enige minpunt van de film. Veel ontwikkelingen zijn te voorspelbaar. Het middenstuk van de film trekt en heeft te veel herhaling met Edith die ’s nachts keer op keer op zoek gaat naar het mysterie van Crimson Peak. Naar het einde toe krijgt de film weer vaart en dat komt mede door de vrouwelijke hoofdrolspelers.

Jessica Chastain is haast onherkenbaar als de enge en intimiderende Lady Lucille Sharpe. Dat er iets volledig mis is met Lucille is direct duidelijk, maar zelfs na de onthulling blijft ze angstaanjagend. Mia Wasikowska is een verfrissende heldin die haar eigen keuzes maakt. Tom Hiddleston is een gedroomde kandidaat als de charmante gentleman Thomas Sharpe die een diep geheim bij zich draagt. Hiddleston weet net als bij zijn beroemdste rol van Marvel schurk Loki goed te switchen van onweerstaanbaar naar duister. Maar hij moet het afleggen tegen zijn vrouwelijke collega’s die de show stelen.

‘Crimson Peak’ is een beeldschoon horrormysterie dat net iets meer aandacht aan het script had verdiend. De visuele pracht en een sterke cast maken van de film toch een must see, want een spookhuis was nooit eerder zo mooi.

Shelley Eimers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 oktober 2015
DVD- en blu-ray-release: 16 maart 2016