Crocodile Dundee (1986)

Regie: Peter Faiman | 93 minuten | komedie, avontuur | Acteurs: Paul Hogan, Linda Kozlowski, John Meillon, David Gulpilil, Ritchie Singer, Maggie Blinco, Steve Rackman, Gerry Skilton, Terry Gill, Peter Turnbull, Khristina Totos, Graham Grace Walker, David Bracks, Brett Hogan, Mark Blum, Michael Lombard, Irving Metzman, Reginald VelJohnson, Rik Colitti, John Snyder, J.J. Cole, Gwyllum Evans, Clarie Hague

‘Crocodile Dundee’ is het verhaal van de Australische cowboy (crocboy?) Michael J. ‘Crocodile’ Dundee, een eigengereide vrijbuiter uit de wildernis van Down Under, die het door omstandigheden moet zien te rooien in de grote stad. Een niemendal van een avontuur dat populair genoeg bleek voor maar liefst twee vervolgen. En zoals wel vaker het geval is met trilogieën, is vooral het eerste deel de moeite waard. Dat hoofdrolspeler Paul Hogan daar de voornaamste reden voor is, mag uit de ontvangst van de film wel duidelijk zijn: de Australiër van het Jaar (1985) kreeg een Oscarnominatie voor het verhaal over de door hem zelf bedachte Mick Dundee en een Golden Globe voor de vertolking ervan.

Paul Hogan speelt daarmee niet alleen de titelrol in de avonturenfilm van Peter Faiman (die hem eerder voor de Australische televisie regisseerde in de Paul Hogan Show), hij ís de film. Zoals andere jaren 80 komedies als ‘Beverly Hills Cop’ en ‘Ferris Bueller’s Day Off’ om respectievelijk Eddie Murphy en Matthew Broderick draaien, zo draait het hier puur om de sympathieke Ozzie en zijn innemende filmkarakter. Het onbekommerde avontuur en de aantrekkelijke liefdesinteresse Sue Charlton (Linda Kozlowski) zijn daarbij alleen maar meegenomen extra’s.

We ontmoeten de charismatische held wanneer onderzoeksjournalist Sue vanuit New York naar Australië afreist om een artikel over hem te schrijven, nadat de legende dat hij een aanval van een krokodil heeft overleefd de buitenwereld heeft bereikt. De chemie tussen de twee debuterende filmspelers is vanaf het begin onvermijdelijk, ook voor het publiek, doordat ze er beide in slagen hun personages vanaf het begin te karakteriseren. Zij de knappe, zelfstandige vrouw met een eigen mening, hij de typische filmheld waar jongens jaloers op zijn en meisjes voor vallen; het is niet moeilijk te zien waar de wederzijdse aantrekkingskracht vandaan komt. De fantastische setting in de outback van de Australische binnenlanden levert daar slechts nog een marginale (zij het cinematografisch bijzonder prettige) bijdrage aan, het is voor iedereen al duidelijk waar dit heen zal leiden. Wanneer na deze uitgebreide introductie de overstap gemaakt wordt naar New York, om zowel het artikel als de film verder uit te diepen, ben je al aan het tweetal verkocht. Het avontuur dat Crocodile Dundee in de grote stad te wachten staat, al is het soms allemaal een beetje voorspelbaar en overdreven, is dan een geslaagde manier om een uniek portret verdere inkleuring te geven.

‘Crocodile Dundee’ is daarmee een vermakelijke, bijzonder onbevangen familiefilm zoals die niet meer gemaakt wordt. Het inmiddels platgewandelde pad van een naïeve hoofdpersoon in een nieuwe omgeving is hier namelijk nog fris en aantrekkelijk, en het is daarnaast vrijwel onmogelijk om niet van de eigenzinnige krokodillenjager te houden; een uniek karakter dat op basis van ontwerp en uitvoering zijn plaats in de filmgeschiedenis verdiend heeft. Onverdorven entertainment voor een onschuldige filmavond.

Robert Nijman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 december 1986