Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (2005)

Regie: Fatih Akin | 92 minuten | muziek, documentaire | Met: Baba Zula, Duman, Replikas, Erkin Koray, Ceza, Mercan Dede, Selim Sesler, Brena MacCrimmon, Siyasiyabend, Aynur, Orhan Gencebay, Müzeyyen Senar, Sezen Aksu

Een mooie donkerharige dame zit met haar ogen dicht achter de microfoon. Als ze haar mond open doet, klinkt een wonderschone stem, die in een onbekende taal liederen zingt. Het is één van de mensen die Fatih Akin en Alexander Hacke bezoeken. Ze zingt Koerdische klaagliederen en vertelt aan Hacke het verhaal achter deze muziek.

Confucius zei:”Als je een plaats wilt leren kennen, moet je luisteren naar de lokale muziek.” En dat is precies wat Fatih Akin en Alexander Hacke in deze documentaire doen. De twee maken een reis door Istanbul en leggen daarbij een stukje van de muziekcultuur van deze stad vast. Alexander Hacke raakte gefascineerd door de muziek in Istanbul tijdens de opnames van de speelfilm ‘Gegen die Wand’ van Fatih Akin. Hacke was betrokken bij de muziek voor deze film.

Istanbul is een unieke stad. De stad is de scheidingslijn van verschillende culturen, de grens tussen Oost en West. Dit is terug te zien in de muziek die gemaakt wordt in de stad. De mix van Oost en West komt naar voren in Crossing the Bridge. De reis begint met een aantal rockbands, die westerse muziek maken met een Turks tintje. Alle teksten worden in het Turks gezongen. Ook gefilmde rappers zingen (rappen) de teksten in hun eigen taal. Naast deze interpretatie van Westerse muziek door Turkse muzikanten, gaat Alexander Hacke ook op bezoek bij muzikanten die meer traditionele muziek maken. Zo maakt hij een trip naar het Noordwesten van Turkije, waarbij hij samen met de plaatselijke Romas dronken wordt en muziek maakt. Het is duidelijk dat al deze muzikanten een ding gemeen hebben en dat is de passie voor muziek. Ze spreken dan ook allemaal met respect over de muziek van andere subculturen binnen de stad.

De beelden van Istanbul lenen zich uitstekend voor een film, het is een schitterende stad. De beelden van de stad gecombineerd met de prachtige muziek zorgen ervoor dat je als kijker zelf naar de stad wilt om de mix van Oost en West te proeven. Confucius had ook gelijk, je leert een plaats beter kennen door naar de lokale muziek te luisteren. Je leert in deze schitterende documentaire de stad Istanbul en zijn inwoners kennen op een manier die je als toerist nooit zal meekrijgen.

Wietske Uneken

Waardering: 5

Bioscooprelease: 6 april 2006