Cruel Intentions 2 (2000)

Regie: Roger Kumble | 87 minuten | drama, komedie | Acteurs: Robin Dunne, Sarah Thompson, Keri Lynn Pratt, Amy Adams, Barry Flatman, Mimi Rogers, Teresa Hill, Barclay Hope, Tane McClure, David McIlwraith, Jonathan Potts, Caley Wilson, Deanna Wright, Clement von Franckenstein, Shûko Akune, Hans Schoeber, Nicholas Guilak, Christophe Davidson, Andrew Kraulis, Ian D. Clark, Jillian Hart, Blair Williams, Judy Sinclair, David Fujino, Jessica B. Morton, Jeannette Sousa, Miranda Reeves, Annie Sorell, Alicia Sorell

“We sound like a cancelled television series”, zegt Sebastian tegen het einde van de film in een gesprek met liefje Danielle. En dat is precies wat ‘Cruel Intentions 2′ is.

Toen het eerste deel in 1999 een redelijk kassucces bleek, besloten de makers een serie te creëren die voor het verhaal van het origineel plaats zou vinden en de verstandhouding tussen stiefbroer en -zus Sebastian Valmont en Kathryn Merteuil nader zou verklaren.

Tv-zender Fox kocht de serie, maar cancelde deze voordat er ook maar één aflevering was uitgezonden. De makers besloten de paar episodes die al waren opgenomen bij elkaar te gooien met wat nieuw materiaal (waaronder de gevatte opmerking in de eerste zin), om er zo nog een dvd-release uit te slepen.

Deze ongebruikelijke totstandkoming zie je terug in het resultaat; de stijl verandert meermaals in de loop van de film. De later opgenomen expliciete scènes die bedoeld zijn om het brave tv-imago af te schudden, vallen buiten de toon van het geheel.

De verwijzingen naar de eerste film die in de serie slechts af en toe zouden langskomen, volgen elkaar nu in hoog tempo op. Dit geeft je het idee dat je naar een goedkope remake van het origineel kijkt.

‘Cruel Intentions 2′ begint met scholier en relschopper Sebastian (Robin Dunne, ongekroonde koning van de sequels), die vanwege zijn gedrag naar een nieuwe, dure school in New York wordt overgeplaatst. Daar trekt hij in bij zijn vader, die hertrouwd is met een rijke dame en nu samen met diens dochter Kathryn (Amy Adams, die later furore maakte met haar rol in ‘Enchanted’) in een huis woont dat voor paleis door kan gaan. De eigenwijze Sebastian overtroeft Kathryn al gauw met zijn pianospel en vocabulaire, wat het begin is van een gespannen relatie tussen beiden.

Kathryn blijkt haar jaloerse, vileine karaktertrekjes al vroeg te hebben ontwikkeld. Net als in deel één tracht ze een onschuldige klasgenote om te toveren tot sloerie. Dit keer omdat diens familie rijker is dan de hare. Sebastian valt voor de lieftallige, ingetogen Danielle. Zijn toenaderingen doen eveneens aan het origineel denken, waarin hij gaat voor het soortgelijke personage Annette (Reese Witherspoon).

Aan het einde van de film ligt het er wel erg dik bovenop dat we met een afgeraffeld geheel van doen hebben. Het verhaal wat in tachtig minuten is opgebouwd, wordt tenietgedaan in een last minute bedachte plotwending om een einde aan deze bijeengeraapte film te breien.

Omdat de insteek tijdens de opnames was om een tv-serie voor Fox te maken, voelt ‘Cruel Intentions 2′ bij tijd en wijlen aan als een tienersoap in de stijl van ‘Dawson’s Creek’. Dit vormt een vreemd contrast met de later toegevoegde naaktscènes. Los daarvan doet de film nu erg ‘jaren negentig’ aan in vergelijking met hippe nieuwe series als ‘Gossip Girl’, waarin weblogs en BlackBerry’s volop zijn geïntegreerd.

Deel twee in de ‘Cruel Intentions’-reeks bevat een handjevol geestige scènes en is leuk om eens te kijken als je het verhaal erachter kent. Verwacht alleen niet iets van de charme van het origineel terug te zien.

Wouter Westerhof