Cry_Wolf (2005)

Regie: Jeff Wadlow | 87 minuten | komedie, horror, thriller | Acteurs: Julian Morris, Lindy Booth, Jon Bon Jovi, Jared Padalecki, Gary Cole, Jesse Janzen, Paul James, Sandra McCoy, Ethan Cohn, Kristy Wu, Anna Deavere Smith, Erica Yates, Jane Beard    

De film ‘Cry_Wolf’ is een twijfelaar onder de horrorfilms. De voorkant van de dvd doet het ernstige vermoeden rijzen dat het hier om horror van het ‘slasher’-genre gaat. De opening van de film met een moord op een meisje in het bos door een gemaskerde achtervolger lijkt dezelfde kant op te wijzen. En er zijn later meer momenten dat je als kijker verwacht dat de slachtpartijen op het punt van beginnen staan.  Elke keer komt de kijker echter bedrogen uit. ‘Cry_Wolf’ blijkt geen film te zijn waarbij een maniak rondzwaaiend met een mes de leerlingen van de school uit het verhaal in mootjes hakt. Het lijkt alsof de makers en acteurs van de film de spanningsopbouw prima aankonden, maar twijfelden of ze op de hoogtepunten van de ‘suspence’ ouderwetse ‘slasher’ taferelen moesten afleveren.

Een citaat van regisseur Jeff Wadlow geeft meer inzicht in zijn beweegredenen om de film zo te maken. Hij meldt dat moderne horror minder dan de vroegere horror als ‘camp’ te boordelen is: “The films that work today feel more immediate. They’re less about camp and more about tapping into our societal fears.” En precies over die sociale angsten gaat ‘Cry_Wolf’, de angsten die voortkomen uit spelletjes binnen een groep scholieren. Dit gegeven is origineel uitgevoerd. Zonder de geijkte clichés te gebruiken.

Zo zijn er spannende scènes waarbij gebruikt wordt gemaakt van bewegingssensoren in een bibliotheek waarbij lichten aanspringen op de positie waarop iemand loopt. Voor de schuilende scholieren Dodger en Owen zorgt dit voor de nodige angst. Daarnaast kent de achtervolgingsscène met Owen in de keuken ook een enkele ongewone wendingen voor het horror-genre.  Jeff Wadlow levert zo met zijn eerste avondvullende film een degelijke prestatie. Een mooi vervolg op zijn afstuderen in 2001 aan de USC School of Cinema-Television en drie korte films in 2002 en 2004 (‘The Tower of Babble’ en ‘Manual Labor’ waren hiervan in de VS toegevoegd als extra aan de DVD van ‘Cry_Wolf’).

Ook de hoofdrolspelers Julian Morris (Owen) en Lindy Booth (Dodger) zetten nette rolletjes neer die aardig zijn voor de gemiddelde Amerikaanse high school film. Maar hoger dan dit komen zij qua niveau niet. Van een nieuwkomer als Morris en een redelijk ervaren vertolkster van kleine rolletjes als Booth is dit ook niet te verwachten. Ervarener bijrollen sterren als Jon Bon Jovi (‘Pay It Forward’), Anna Deavere Smith (‘Philadelphia’) en Gary Cole (‘One Hour Photo’) moeten dit niveau opkrikken. Maar hun rollen zijn te beperkt om dit te kunnen bewerkstelligen. Door de relatief onervaren cast haalt de film er qua diepgang niet uit wat erin zit.

Dit geldt ook voor het verhaal waarin net iets te veel verdraaiingen zitten dat het bijna niet meer geloofwaardig wordt. Ook is de rol van Dodger niet duidelijk uitgewerkt, is zij nou een type “bitch” of toch de onschuldige roodharige vamp? Toch heeft Jeff Wadlow met ‘Cry_Wolf’ een vermakelijke thriller gemaakt. Maar de door hem gewenste crossover naar horror komt nog niet sterk naar voren en de diepgang ontbreekt om van een goede film te spreken. Talent en goede ideeën zijn echter wel aanwezig en daarom is hij wellicht een jonge regisseur om in de gaten te houden.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3