Cuban Fury (2014)

Regie: James Griffiths | 98 minuten | komedie | Acteurs: Nick Frost, Rashida Jones, Chris O’Dowd, Ian McShane, Olivia Colman, Wendi McLendon-Covey, Kayvan Novak, Susana Montero, Yanet Fuentes, Rory Kinnear, Tim Plester, Kayvan Novak

In de rijk met niemendalletjes gevulde filmwereld komt soms iets onverwachts bovendrijven. ‘Cuban Fury’ is in essentie een aaneenschakeling van clichés die aan alle wetten van de romcom voldoet. Maar door de aanstekelijke energie en de aandoenlijke Nick Frost spat de film anderhalf uur lang van het doek en laat het je lippen krullen van genot.

Frost speelt Bruce, die in zijn jeugd een succesvolle salsadanser was totdat hij in elkaar werd geslagen door leeftijdsgenootjes. ‘Salsa is voor mietjes,’ meldde hij zijn trainer en zijn leven gleed af naar bedenkelijk niveau. Hij werd die vrijgezelle dertiger met overgewicht die op het werk wordt bespot door collega’s. Maar hij wordt verliefd op zijn nieuwe baas Julia (Rashida Jones) die, oh toeval, een salsadanseres is. Bruce vecht tegen demonen uit het verleden en pakt de dansschoenen weer uit de kast.

Het is werkelijk fantastisch hoe regisseur Griffiths en zijn crew dit sullige verhaaltje hebben omgetoverd tot een plezierige kijkervaring. De muziek is aanstekelijk, de montage strak en cinematografisch zijn de dansscènes prima in orde. Maar het zijn vooral de acteurs die de juiste toon aanslaan.

Nick Frost bewijst dat hij het heel goed zonder zijn maatjes van ‘Shaun of the Dead’ kan. Heel even zien we Simon Pegg langsrijden tijdens een hilarisch salsagevecht. Hij kijkt en ziet: ik ben hier niet nodig. Frost verstaat vooral de kunst van ‘de situatie voor zich laten spreken’. Als hij zijn borsthaar afscheert en zich insmeert met bruine bodylotion, kijkt hij niet angstig, niet vreemd, maar laat hij het gebeuren. Frost doet niet aan overacting, maar laat dat aan enkele bijrollen over: zijn macho-collega en rivaal Drew (Chris O’Dowd) en gay salsa-danser Bejan (Kayyan Novak). Zij balanceren soms op het randje van plat en tenenkrommend, vallen er heel soms overheen, maar krabbelen dan gelukkig snel weer overeind. Vaak geholpen door het slimme tegenspel van Frost.

Gek genoeg is er één romcom-cliché dat ‘Cuban Fury’ overslaat: romantische scènes. Het zijn de bijrollen die de verplichte romantische zinnetjes zeggen. “Waar heb je het verstopt? Waar is mijn adem? Je hebt mij de adem ontnomen.” Misschien dat het daarom nooit suf en saai wordt.

Het is pretentieloos vermaak en dat is van een niemendal precies wat je wilt zien.

Bart Boersma

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 augustus 2014
DVD- en blu-ray-release: 12 december 2014