Cupcakes (2013)

Regie: Eytan Fox | 92 minuten | komedie | Acteurs: Efrat Dor, Dana Ivgy, Keren Berger, Ofer Shechter, Anat Waxman, Yael Bar-Zohar, Denis Sandler

Regisseur Eytan Fox heeft er een talent voor om een Israël te laten zien zoals weinigen het zullen verwachten: zacht en zoet, kleurrijk, jong, vrolijk en muzikaal. In zijn eerdere films (bijvoorbeeld ‘Yossi & Jagger’, het vervolg daarop ‘Yossi’ en het latere ‘The Bubble’) plaatste hij onverwachte romantiek binnen een maatschappelijke en politiek actuele setting (twee verliefde soldaten aan het front en de liefde tussen een Israëlische jood en een Palestijn), maar met de suikerzoete songfestivalparodie ‘Cupcakes’ laat hij de politieke actualiteit achterwege en lijkt hij zich ver van het grimmige Israël dat over de grens bekend is te willen verwijderen. Wel degelijk wil hij met deze film een boodschap meegeven; niet bepaald vernieuwend en als een dikke glazuurlaag op de film gelegd: iedereen moet zichzelf kunnen zijn en plezier en liefde zijn belangrijker dan verwachtingen van anderen en een serieuze carrière.

Een stel jonge en frisse buren in een pand in Tel Aviv zitten bij een van hen thuis de Israëlische voorronde voor het UniverSong te kijken en gemotiveerd door de bar slechte kandidaten op TV barsten ze zelf in een gezamenlijk lied uit. In eerste instantie bedoeld om één van hen, de veertiger Anat die net is verlaten door haar man, wat op de vrolijken, maar door de überenthousiaste homo van het stel, Ofer, stiekem opgenomen met zijn telefoon en opgestuurd naar de nationale jury van het songfestival. Daarmee gaat het balletje rollen en alle personages stappen min of meer noodgedwongen in dit avontuur, hun eigen wantrouwen en onzekerheden daarbij tegenkomend, én overwinnend.

De personages zijn sympathieke archetypes: variërend van de knappe blonde rijke carrièrevrouw die alles heeft behalve plezier in haar leven, via de ‘alternatieve’ muzikante die tijdens de schaarse optredens meestal alleen met haar gitaar is door gebrek aan publiek tot de verlegen politiek assistente die onder het juk van haar orthodoxe vader en dominante Minister vooral leeft om hard te werken. De voice-over wordt verzorgd door de sullige (want: met bril) blogger Keren, die de danspasjes niet kan volgen en eigenlijk liever achter de schermen leeft dan ervoor. De dunne verhaallijntjes kennen, zoals het hoort in songfestivalland, allen een gelukkig einde vol oplaaiende liefdes en totale acceptatie door de buitenwereld.

Naast de emancipatoire en vrije boodschap van de film – iedereen mag zichzelf zijn en daarvoor uitkomen – lijkt regisseur Fox ook te willen teruggrijpen naar een tijd waarin je in Israël je buren nog kende en gezellig met z’n alles naar één televisie keek. Zijn nostalgische sentimenten haalt hij uit zijn eigen jeugd in Jerusalem en laat hij in de film verwoorden door Keren. Is dit ook een ontsnapping uit het hedendaagse Israël? Fox, zelf al jaren samen met een bekende televisiepresentator en zelfverklaard fan van het songfestival, zegt het niet zover te willen voeren. Na zijn serieuzere werk had hij eens zin in een vrolijke, muzikale en romantische feel good-film. En dat is het geworden. Net als een cupcake: lekker en kleurrijk van buiten maar een ietwat tegenvallende inhoud en een te zoete nasmaak.

Ruby Sanders

‘Cupcakes’ verschijnt donderdag 19 juni 2014 op DVD.