Cure for Pain: The Mark Sandman Story (2011)

Regie: Robert Bralver, David Ferino | 83 minuten | documentaire, muziek | Met: Chris Ballew, Dicky Barrett, Les Claypool, Dana Colley, Billy Conway, Jerome Deupree, Nic Harcourt, Ben Harper, Joshua Homme, Steve LaBate, John Medeski, Seth Mnookin, Mark Sandman, Mike Watt

Niets is interessanter (en veiliger) dan over je favoriete band te praten die bijna niemand kent. Allerlei feitjes en weetjes opdissen, terwijl niemand je kan corrigeren. Heerlijk! Jijzelf kunt gemakkelijk al die Top 40 acts waar je vrienden en familie naar luisteren onderuit halen, terwijl je zelf buiten schot blijft. Want wie kent nu jouw lievelingsband die nooit in stadions speelt en hits scoort? Juist… Morphine is een band die in die categorie valt. Fervente muziekliefhebbers zullen deze band vast kennen, maar de doorsnee radioluisteraar niet. In Amerika is deze band bekender dan hier, maar van een grote doorbraak is nooit sprake geweest. Misschien dat dat lukt dankzij de film ‘Cure For Pain: The Mark Sandman Story’…

Morphine bestond toen de grunge-manie de wereld in zijn greep had. Nirvana en Pearl Jam domineerde de charts. In deze tijd opereerde Morphine: een band bestaande uit een drummer, een saxofonist en een dubbelsnarige slidebasgitarist. Het funky geluid van deze formatie vormde een groot contrast met de pessimistische gitaarlijnen van de grunge. Het leverde Morphine een cultstatus op. Helaas heeft de band niet meer kunnen bereiken, want frontman Mark Sandman overleed veel te vroeg in 1999.

Regisseursduo Robert G. Bralver en David Ferino proberen een beeld te schetsen van de enigmatische zanger die nooit over zijn verleden sprak. Het levert een interessant beeld op van een moeilijk mens dat worstelde met zijn bestaan, maar in de muziek volledig tot rust kwam. Echt doorgronden doe je deze muzikant ook weer niet – daarvoor was hij te complex en te veel een loner – maar de film geeft een completer beeld van de mens achter de rockster. De fraaie muziek van Morphine maakt het af. Voor de fans van deze band – en muziekliefhebbers met een brede smaak – is dit een aanrader. Quotes van bekende bands als Queens Of The Stone Age en The Presidents Of The United States Of America (bekend van hits als ‘Lump’ en ‘Peaches’, ken je jaren 90 klassiekers) zorgen voor een paar smaakvolle scènes. Helaas zijn de home video’s van een jonge Sandman en familie erg matig qua beeldkwaliteit. Ook oude interviews lijken van VHS-banden gekopieerd en op dvd overgezet te zijn. Voor fraaie beelden moet je deze film niet zien. Als document van een te vroeg gestorven muzikant is deze productie echter absoluut indrukwekkend.

Frank v.d. Ven

‘Cure for Pain: The Mark Sandman Story’ verschijnt vrijdag 25 november 2016 op DVD (De Beste Muziekdocumentaires editie 2015) (8 DVD box). Eerder verscheen ‘Cure for Pain: The Mark Sandman Story’ donderdag 16 augustus 2012 op DVD.