Curse of the Golden Flower – Man cheng jin dai huang jin jia (2006)

Regie: Zhang Yimou | 114 minuten | actie, drama, avontuur, romantiek | Acteurs: Chow Yun Fat, Gong Li, Jay Chou, Liu Ye, Chen Jin, Ni Dahong, Li Man, Qin Junjie

De keizerin is blij dat haar lievelingszoon Jai van de keizer voor het eerst in drie jaar toestemming heeft gekregen om aanwezig te zijn bij het Chrysanten Festival. Ze weet dat de keizer haar vergiftigt met zijn ‘medicijn’ en dat ze hierdoor langzaamaan krankzinnig wordt, maar ze kan zich hier niet openlijk tegen verzetten. Ook is ze verdrietig over het einde van de jarenlange liefdesrelatie met haar stiefzoon en kroonprins Wan.

Jai is ook blij om zijn moeder weer te zien en belooft om haar zoveel mogelijk tegen de keizer in bescherming te nemen. Bezorgd over de slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid van zijn moeder bekijkt hij met een mengeling van verbazing en bezorgdheid de fanatieke manier waarop ze talloze chrysanten van gouddraad borduurt ter voorbereiding op het Chrysanten Festival. Tot hij de reden achterhaalt waarom ze dat doet.

De keizer wil het feest aangrijpen om Jai tot kroonprins uit te roepen. Hij geeft hiermee gehoor aan de wens van kroonprins Wan die liever een teruggetrokken leven wil leiden met zijn nieuwe liefje Chan (Li Man), de dochter van de keizerlijke arts (Ni Dahong). De keizer heeft een groot zwak voor Wan, omdat hij de zoon is van zijn eerste echtgenote om wie hij nog altijd rouwt. Het festival is een jaarlijks tribuut aan haar herinnering en tegelijkertijd aan de harmonie van het gezin. Gezien alle heimelijke intriges van de familieleden onderling schiet het feest zijn doel voorbij.

‘Curse of the Golden Flower’ is een kruising tussen de tragedie ‘Oedipus Tyrannos’ van Sophocles en een koningsdrama van Shakespeare, en dat uitgevoerd in de traditie van Cecil B. DeMille met overdonderende massascènes. En hiervoor geldt: je houdt ervan of niet, maar over de schoonheid van de beelden kan niemand twisten. De kostuums zijn van een rijkdom en verfijning zoals je ze zelden ziet en de choreografie van de gevechtscènes is onvoorstelbaar fraai. Werkelijk alles is tot in de kleinste details een lust voor het oog.

Gong Li speelt de rol van de tragische, maar trotse en dappere keizerin magistraal. Ze is nog steeds beeldschoon, ze lijkt zelfs mooier te worden naarmate ze ouder wordt, maar dat is niet waar ze op leunt. Ze is ingehouden emotioneel en toont met kleine gebaren en voornamelijk gezichtsuitdrukkingen hoe ellendig haar leven is te midden van alle pracht en praal. Maar als het moet, is ze meedogenloos en schuift ze net als haar echtgenoot mensen als schaakstukken heen en weer op het figuurlijke schaakbord dat tussen hen in ligt.

‘Curse of the Golden Flower’ is een beeldschoon verfilmd drama over de verdorven Tang Dynastie en de vele paleisintriges tussen de keizerlijke familieleden onderling.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 maart 2007