Cut Off (2006)

Regie: Gino Cabanas, Dick Fisher | 86 minuten | actie, drama, komedie | Acteurs: Amanda Brooks, Thomas Ian Nicholas, Kurupt, Malcolm McDowell, Faye Dunaway, Anne Archer, Elizabeth Arnold, Richard Edson, Gwendolyn Edwards, Matthew H. Fisher, Marlene Forter, Clint Howard, Yasmin Kerr, Robert F. Lyons, Erick Nathan, Patricia Rae, Tommy Villafranca

‘Cut Off’ is geregisseerd door Gino Cabanas en Dick Fisher. Hoewel Cabanas ook ervaring heeft als acteur (‘Once in a Lifetime’) en daarnaast ook een aantal andere films heeft geregisseerd (onder andere ‘The Cross’), heeft Fisher zich hiervoor voornamelijk bezig gehouden met de technische onderdelen van producties. Het is dan ook de eerste film die hij gedeeltelijk regisseert.

Bekend bij het grote publiek is echter Thomas Ian Nicholas uit ‘American Pie’ en ‘American Wedding’, waarin hij de rol van Kevin Meyers op zich neemt. In ‘Cut Off’ speelt hij de rol van Pauly, Patricia’s vriend. Een ander gezicht dat herkenning zal oproepen is dat van Faye Dunaway, vooral bekend van films uit de jaren zeventig. Dunaway zet in de rol van Marilyn, Patricia’s moeder, een erg overtuigend karakter neer die het verhaal zeker ten goede komt.

‘Cut Off’ begint meteen midden in het verhaal. Patricia’s maandelijkse toelage van haar vader is stop gezet. Om haar rijke leventje voort te kunnen zetten besluit ze samen met haar vriend Pauly en zijn dealer actie te ondernemen, namelijk door een bank te beroven. Hoewel het verhaal qua uitdieping nogal zwak is, wordt het naarmate de film vordert wel steeds beter. In het begin zal de snelheid van de film de kijker meeslepen, maar wellicht ook verbazen wat de onderbouwing betreft. Sommige vrij serieuze scènes komen jammer genoeg soms zelfs wat lachwekkend over.

Patricia’s geschiedenis wordt langzaam maar zeker duidelijk door de verschillende flashbacks die de film bevat. Dit maakt het geheel wat duidelijker en diept de band die Patricia met haar vader en moeder heeft wat beter uit. Dit zorgt daarnaast ook voor wat meer realisme en laat de kijker meeleven met haar verleden. Hoewel de film op deze momenten wat langzamer is, stoort dit echter niet. Het voegt juist wat meer sfeer toe.

Ofschoon de verhaallijn dus niet zo sterk is en de film zeker in het begin erg onrealistisch en wat naïef op de kijker overkomt, is het geheel wel vermakelijk. Er komen uiteraard wat clichés in voor, maar ook dit valt aan het eind best positief uit. De ontknoping is toch onverwachts. Bepaalde verwachtingen die je als kijker hebt blijken daarnaast in veel gevallen niet uit te komen, wat erg gunstig is voor de spanning.

‘Cut Off’ is dus een redelijk vermakende actiefilm waarin de komedie soms zal irriteren en een andere keer een glimlach op het gezicht zal weten te toveren. Actie en drama wisselen elkaar daarnaast goed af. Zeker geen slechte film.

Charlotte Visser