Cut Snake (2014)

Regie: Tony Ayres | 94 minuten | thriller | Acteurs: Sullivan Stapleton, Ale Russell, Jessica De Gouw, Megan Holloway, Kerry Walker, Robert Morgan, Paul Moder, Jim Russell, Catherine Larcey, Richard Anastasios, Graham Jahne, Syd Brisbane, Luke Elliot, Brett Swain, Jack Daye, Christopher Bunworth, Rosie Traynor

De Australische stad Melbourne, midden jaren zeventig van de twintigste eeuw: Mervyn ‘Sparra’ Farrell, een ex-gevangene, probeert een nieuw leven te beginnen en zijn tumultueuze verleden ver achter zich te laten. Hij heeft in de buitenwijken van Melbourne eerlijk werk met doorgroeimogelijkheden gevonden in een meubelmakerij en ziet zijn leven weer helemaal zitten. Maar de zaken nemen een ommekeer als hij plots wordt opgezocht door zijn charismatische en licht ontvlambare ex-bajesmaat Jim Stewart, bijgenaamd Pommie. Zonder het zelf echt in de gaten te hebben, zakt Sparra binnen de kortste keren weer weg in de duistere krochten van de maatschappelijke onderwereld. Hij is grotendeels tegen zijn zin in onderdeel geworden van een geheimzinnig plan om een plaatselijke nachtclub te beroven.

De uitdrukking mad as a cut snake slaat in Australië vooral op vormen van woede of krankzinnigheid die zo extreem zijn dat je maar beter ver uit de buurt van de boze persoon kunt blijven. De titel is best toepasselijk, want met name Pommie is een behoorlijk explosief type dat geregeld last heeft van woedeaanvallen en zijn hand niet omdraait voor een stevige vechtpartij. In eerste instantie lijkt ‘Cut Snake’ zich vooral te ontvouwen als een niet al te verrassend, redelijk rechtlijnig misdaadverhaal. Dat verandert echter als regisseur Tony Ayres beetje bij beetje meer onthult over de relatie tussen Sparra en Pommie en inzoomt op het verleden dat de twee mannen delen. Vanaf dat moment krijgt de film ook (melo)dramatische elementen die het best werken in de van onderhuidse spanning pulserende scènes waarin de complexe relatie tussen de twee hoofdpersonen wordt ontleed.

Sullivan Stapleton maakt op acteervlak de meeste indruk als Pommie, een ongeleid projectiel en vat vol emotionele tegenstellingen. Zelfs als hij niet door agressie wordt overmand, oogt de ook tot tederheid in staand zijnde Pommie constant dreigend en onvoorspelbaar. Alex Russell doet het zeker ook niet slecht als ‘Sparra’ Farrell en komt overtuigend over als een jongen die wordt verscheurd door een mentale tweestrijd: enerzijds wil hij de relatie met zijn vriendin Paula redden, maar tegelijkertijd worstelt hij ook met zijn loyaliteit en schuld aan Pommie. De beresterke rouwdouwer fungeerde in de gevangenis namelijk als de beschermheer en geliefde van Sparra. Jammer genoeg komt met name het eerste element niet helemaal goed uit de verf omdat de tere Paula als personage onvoldoende wordt uitgediept en een beetje fungeert als vijfde wiel aan de wagen in deze, vooral door twee sterke mannelijke karakterrollen gedragen film. Tegen het eind vervalt ‘Cut Snake’ bovendien een beetje in clichés (inclusief grofgebekte en eendimensionale politierechercheur) en wat minder plausibele plotwendingen.

‘Cut Snake’ is een film die meer inhoud heeft dan je op het eerste gezicht zou verwachten en soms verrassende paden bewandelt. Desondanks mist de prent net dat beetje extra substantie en pit om uit te groeien tot een drama of misdaadthriller van de buitencategorie.

Frank Heinen

‘Cut Snake’ verschijnt dinsdag 26 januari 2016 op DVD.