Cyborg 2 (1993)

Regie: Michael Schroeder | 99 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Angelina Jolie, Jack Palance, Elias Koteas, Billy Drago, Karen Sheperd, Allen Garfield, Ric Young, Renee Allman, Sven-Ole Thorsen, Tracey Walter, Jim Youngs, Robert Dryer, John Durbin, Patrick O’Connell, Sheryl Mary Lewis, Linus Hoffman

De meeste vervolgfilms vallen in de categorie slap aftreksel, al zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. ‘Cyborg 2’ is een vervolgfilm van de ergste soort: een slap aftreksel van een sciencefictionfilm die zelf al een goedkope imitatie was van aanmerkelijk betere producties als ‘Mad Max’, ‘Blade Runner’ en ‘The Terminator’. Als zelfs Jean-Claude van Damme bedankt voor de eer om in je sequel te verschijnen, dan heb je het zwaar als regisseur. Maar geen nood, gelukkig zijn er altijd hopefuls die rollen in derderangs films met beide handen aangrijpen. Zoals Elias Koteas, een acteur wiens fysiek doet vermoeden dat een abonnement voor de sportschool er dit keer niet vanaf kon. Met het budget zijn blijkbaar ook de spierbundels geslonken. Voor een actiefilm bevat ‘Cyborg 2’ dan ook opvallend weinig stunt- en slachtwerk en opvallend veel gewouwel. Het meeste daarvan komt uit de mond van Jack Palance, een legende die je betere rollen zou toewensen op zijn oude dag.

Er is eigenlijk maar één goede reden om naar ‘Cyborg 2’ te kijken, en dat is nieuwsgierigheid naar de prestaties van Angelina Jolie. Achttien jaren jong was ze ten tijde van ‘Cyborg 2’, en niets verraadde nog dat ze binnen een mum van tijd zou uitgroeien tot seksbom en acteerkanon. Dat ‘Cyborg 2’ het vooral van Jolie moet hebben is ook de distributiemaatschappij niet ontgaan. “Bevat een ongecensureerde naaktscène”, staat er in grote letters op de cover van de DVD. Voor velen ongetwijfeld voldoende reden om te kijken, en wat blijkt: ook in 1993 had Angelina Jolie al borsten! Het acteervak moest ze echter nog leren. Het scenario geeft haar weliswaar weinig om mee te werken, maar ze weet de mogelijkheden die ze wel krijgt niet te benutten. Een meer ervaren kracht als Billy Drago maakt wèl iets leuks van de hopeloze dialogen, door het er gewoon lekker dik bovenop te leggen. Zijn vertolking zorgt daarmee voor een zwak en eenzaam lichtpuntje in een film die verder saai, voorspelbaar en totaal overbodig is.

Jolie mag in ‘Cyborg 2’ dan het nakijken hebben, ze bleek een snelle leerling. Vijf jaar na ‘Cyborg 2’ had mevrouw haar eerste Golden Globe op zak, twee jaar later volgde een Oscar. Conclusie: Jolie had wel degelijk talent, maar in deze film is daar helaas niets van te zien.

Paula Koopmans