Cyborg Soldier (2007)

Regie: John Stead | 85 minuten | actie, science fiction | Acteurs : Bruce Greenwood, Tiffani Thiessen, Rich Franklin, Wendy Anderson, Aaron Abrams, Kevin Rushton, Jim Annan, Stephen Jackson, Brian Frank, Chil Vers

Waar komen ze toch vandaan? Goedkope actiefilms met rondborstige dames, houterig acteerwerk, statisch camerawerk, goedkope effecten en locaties die sterk doen vermoeden dat men heeft besloten de nieuwe ‘Rambo’ in iemands achtertuin op te nemen. Als we het dvd-aanbod mogen geloven is er ergens een onuitputbare bron van slecht spektakel te vinden. Nu maar hopen dat ‘Cyborg Soldier’ ergens anders vandaan komt…

De belofte hier met een ‘spectaculaire en spannende actiefilm in de traditie van ‘Terminator’ en ‘Universal Soldier” te maken te hebben, doet in eerste instantie het ergste vrezen. De eerste scènes waarin wat b-acteurs door de bossen van Canada aan het rennen zijn eveneens. Gelukkig blijkt het mee te vallen. Sterker nog, ‘Cyborg Soldier’ ontpopt zich zelfs tot een goed geschreven actiefilm, welke met veel liefde en aandacht gemaakt lijkt te zijn en na het vele low-budget geweld dan men tegenkomt op de digitale schijf is dat een heuse verademing.

Er is oprecht moeite gedaan om van politieagente Lindsay en robot Isaac echte karakters te maken, in plaats van rennende schietschijven. Een hoop scènes gaan over hun ontmoeting met elkaar als personen en elkanders verbazing voor de ander. Isaac snapt als robot namelijk niet zoveel van emotionele vrouwen, terwijl Lindsay zich verbaasd over Isaacs behoefte suikerpotjes leeg te eten. Dit soort kleine toevoegingen aan de grote achtervolgingsscène die de film eigenlijk is houden je als kijker bij de les en weet ook een zekere sympathie op te roepen voor de hoofdpersonen. Ook al rennen ze rond in de zoveelste door ‘The Terminator’, maar vooral ‘First Blood’ geïnspireerde film.

Tel daar een sfeervol camerawerk bij op dat optimaal gebruik maakt van de Canadese bossen waar de film is opgenomen en het resultaat is een film die zich het beste laat typeren als vakmanschap. ‘Cyborg Soldier’ is namelijk geen filmkunst, maar wel degelijk goed gemaakt amusement.

Vooral de plotwendingen komen af en toe verrassend uit de hoek. Alhoewel het idee van een half-robot/half-mens, achtervolgd door het bedrijf dat hem maakte, wat ongeïnspireerd aandoet, kent het verhaal genoeg ontwikkeling om spannend te blijven, waarbij vooral het mysterie van Isaacs verleden de kijker nog weleens op het verkeerde been zet. Voor een film waarvan men eerder het ontbreken van een verhaal verwacht – zolang er maar genoeg kogels en one-liners afgevuurd worden – is dit een aardige bijkomstigheid.

Dankzij een goede combinatie van goed geschreven karakters en verhaallijnen, aangevuld met sfeervol en bovendien dynamisch camerawerk weet ‘Cyborg Soldier’ te ontsnappen aan de valkuil als een knutselwerkje over te komen, de status die menig b-film in het actiegenre helaas ten deel valt. Tot grote hoogten komt het nooit, maar dat was waarschijnlijk ook nooit de bedoeling. Wel wordt er door regisseur John Stead en zijn team een vakkundige film afgeleverd, die toch nog een sprankje hoop weet te scheppen voor al die films die regelrecht de dvd-bak ingaan. Dat daarbij goed is gekeken naar eerder genoemde films ter inspiratie geeft helemaal niets. Of verwachtte u nu écht de nieuwe ‘Rambo’ te ontdekken in deze film?

Sander Colin