Daar is het beter (2011)

Regie: Eline Helena Schelleken | 26 minuten | korte film, documentaire

De ene auto gaat van Nederland naar Turkije; de andere van Bulgarije juist naar Nederland. Regisseur Eline Helena Schellekens volgt beide vormen van arbeidsmigratie, van een Turkse oudgediende die vredig in zijn geboorteland wil sterven tot drie Bulgaren die juist net naar Nederland komen om werk te vinden.

Het is een documentairevorm die weinig ruimte laat voor visuele virtuositeit: we zien vooral veel beelden van groezelige mannen in auto’s, van dichtbij gefilmd, die in onbekende talen converseren. De camera filmt vrijwel constant van binnen de auto zelf, wat praktisch gezien heel logisch is maar een behoorlijke eentonigheid tot gevolg heeft in wat je als kijker zoal aanziet.

Gelukkig hebben de heren nog wel wat aardige verhalen – aan levenswijsheid is in beide auto’s geen gebrek – die tot een aangenaam, interessant contrast vormen tussen de oude Turkse man die het in het Westen wel gehad heeft en de Bulgaren die vol goede moed ernaartoe rijden. Zouden die over enkele decennia op dezelfde manier terugkeren?

Toch is het een verademing als de heren eens de auto’s uitstappen, als is het maar voor even. Niet alleen de passagiers, maar wij als kijkers kunnen dan ook even ademen en tot rust komen. Iets meer van dergelijke scènes hadden de film niet geschaad. Nu is de variatie wel erg minimaal en dan zijn 26 minuten opeens nog best lang.

David van Marlen