Dance of the Dead-Masters of Horror: Dance of the Dead (2005)

Regie: Tobe Hooper | 60 minuten | horror, thriller | Acteurs: Jessica Lowndes, Robert Englund, Jonathan Tucker, Fraser Aitcheson, Karen Austin, Margot Berner, Genevieve Buechner, Erica Carroll, Emily Anne Graham, Lucie Guest, Sharon Heath, Brock Johnson, Don MacKay, Ryan McDonald, Darren Moore, Marilyn Norry, Julia Barrick Taffe, Clay Virtue, Leah Wagner

‘Dance of the Dead’ kan het beste omschreven worden als een post- apocalyptische nachtmerrie en is geregisseerd door Tobe Hooper, onder meer ook verantwoordelijk voor absolute klassiekers als ‘The Texas Chain Saw Massacre’ en ‘Poltergeist ‘. Een chemische oorlog heeft de wereld op de rand van de afgrond gebracht en uit de as is een nieuwe samenleving, die vooral wordt gekenmerkt door wetteloosheid, goddeloosheid, immoraliteit en een totale afwezigheid van traditionele zeden, normen en waarden, herrezen. De bevolking is grofweg verdeeld in twee kampen: de gezonde mensen en de zieken. De gezond gebleven mensen behandelen de door chemische troep geïnfecteerde mensen op beestachtige wijze. Ze worden gedumpt in vuilniscontainers en vervolgens levend verbrand, angstvallig gemeden alsof het besmettelijke melaatsen zijn of gebruikt voor allerlei ziekelijke vormen van goedkoop amusement. Tegen deze grimmige achtergrond maken we kennis met twee totaal verschillende personages. Peggy is een verlegen meisje dat eigenlijk nauwelijks iets weet van de grimmige buitenwereld omdat ze altijd onder de beschermende invloed van haar moeder heeft gestaan, terwijl Jak, de tweede hoofdpersoon, juist eerder een ‘bad boy’ is die in de wetteloze samenleving probeert te overleven door samen met zijn kameraden onder dwang afgetapt bloed te verkopen aan de groezelige nachtclubeigenaar “The MC”. Onder het motto “opposites attract” ontwikkelt Peggy al snel amoureuze gevoelens voor Jak en neemt deze Peggy, uiteraard tegen de wil van haar moeder, mee voor een uitstapje naar het stadscentrum, min of meer een epicentrum van wetteloosheid.

‘Dance of the Dead’ is zeker geen standaardhorrorfilm. De horror zit hem niet in griezelige, bovennatuurlijke fenomenen, liters bloed, afgehakte ledematen of uitpuilende ingewanden, maar in de wreedheid van de menselijke natuur. De film laat duidelijk zien dat een wetteloze samenleving onvermijdelijk ertoe leidt dat de sterken (in dit geval de gezonde mensen) hun macht misbruiken en alle morele restricties en gevoelens van medeleven ten opzichte van de zwakkeren (de zieken) laten varen. Een dergelijke thematiek zien we bijvoorbeeld ook, zijn het in een minder extreme en meer realistische vorm, terug in een film als ‘Das Experiment’. De wereld die Tobe Hooper in ‘Dance of the Dead’ schetst, is een ware poel van verderf waarin alle kwade lusten van de mens de kans krijgen om zich ten volle te ontplooien. Het is dan ook typisch dat de aalgladde en verdorven nachtclubeigenaar “The MC” (aardige rol van Robert “Freddy Krueger” Englund) ongemeen populair en invloedrijk is. De duistere sfeer die deze film uitademt, wordt nog verder versterkt door de soundtrack die vooral bestaat uit schreeuwerige nu-metal en donkere doom en industrial. Minpunt is echter de vaak MTV- achtige regie, gekenmerkt door snelle, elkaar vlug afwisselende shots. Als kijker krijg je daardoor soms de indruk dat je naar een lange videoclip zit te kijken en wordt je soms ook enigszins afgeleid van het verhaal. Het verhaal wordt behoorlijk uitgewerkt en het acteerwerk is redelijk, al is Robert Englund eigenlijk de enige die echt indruk maakt. “The MC” komt bij vlagen zelfs enger over dan Freddy, zeker omdat dit personage een meer realistische verschijning is. ‘Dance of the Dead’ is een aardig horrorfilmpje, maar Tobe Hooper heeft ons in het verleden zeker al betere producten voorgeschoteld.

Frank Heinen