Dancing on the Edge (2013)

Regie: Stephen Poliakoff | 360 minuten | drama | Acteurs: Chiwetel Ejiofor, Allan Corduner, Jenna Coleman, Matthew Goode, Jamie Crew, Caroline Quentin, Ariyon Bakare, Miles Richardson, Janet Montgomery, Joanna Vanderham, Tom Hughes, Anthony Head, Angel Coulby, John Goodman 

‘Dancing on the Edge’ is een vierdelige miniserie van de hand van de meermalen bekroonde scenarioschrijver- en regisseur Stephen Poliakoff. En het is een sieraad om naar te kijken. Laat dat maar aan de heer Poliakoff, bekend om zijn langer uitgesponnen scènes en intelligente dialogen, over. Maar wat kan er ook misgaan met zo’n fantastisch stel acteurs?  Iedereen kwijt zich uitstekend van zijn of haar taak, met als uitblinkers Matthew Goode (ook bekend van ‘The Imitation Game’), Chiwetel Ejiofor en Jacqueline Bisset. Bisset is uitmuntend op dreef als lady Lavinia Cremone, een rol die haar een Golden Globe opleverde. Ejiofor viel ook in de prijzen voor zijn rol van jazzbandleider Louis Lester. Naast een nominatie voor een Golden Globe won hij de Broadcasting Press Guild Award en de Black Reel Award in 2014. De serie zelf scoorde in 2013 een Satellite Award voor ‘beste miniserie gemaakt voor televisie’.

Wat maakt ‘Dancing on the Edge’ zo plezierig voor de kijker? Waar te beginnen? Het heeft alles in zich wat je verlangt van een topserie: humor, goede muziek, stijl, spanning, geloofwaardige karakters en een fantastisch script. Sprankelend en sfeervol drama. ‘Dancing on the Edge’ lijkt tot in de details te kloppen. Het is een prachtig portret van Engeland in de jaren dertig van de vorige eeuw, het aristocratische Engeland, waar ineens een jazzorkest bestaande uit louter zwarte musici furore maakt. Deze Louis Lester Band, met haar fantastische zangeressen Jessie (Angel Coulby) en Carla (Wunmi Mosaka), krijgt – door de bemoeienis van de gedreven muziekjournalist Stanley Mitchell (Matthew Goode) – een vast contract bij het prestigieuze, maar ook wat ouderwetse Imperial Hotel.

Niet iedereen is gediend van deze modernere muziek en ook de huidskleur van de bandleden stoot menig oude aristocraat tegen de borst. Maar, dankzij de hulp van jazzliefhebber Arthur Donaldson (een solide Anthony Head), lady Lavinia Cremone en Amerikaans grootindustrieel Walter Masterson (John Goodman) klimt de Louis Lester Band op in de rangen. Als zelfs de Prins van Wales de band omarmt, lijkt een prachtige carrière in het verschiet te liggen. Maar dan gebeurt er iets rampzaligs….

‘Dancing on the Edge’ blinkt op bijna elk front uit. De cast, de setting, de dialogen: een feest voor oog en oor. Zelfs op de bijrollen valt weinig of niets af te dingen. Hier verdient vooral Joanna Vanderham (als Pamela, het liefje van Stanley) een compliment. Verder passeren ook oudgedienden als Mel Smith (hotelbaas Nathan Schlesinger) en Caroline Quentin (Deirdre) de bonte revue. Verschillende thema’s worden onder de loep genomen: racisme en gemengde raciale relaties (Louis en Sarah, een rol van Janet Montgomery) en het verschil tussen de upper en lower class.

Zoals de jonge protagonist van Walter Masterson, de getormenteerde Julian (Tom Hughes), in één van de laatste scènes ook probeert te duiden: “You get away with everything.” De lotgevallen van een zwarte muzikant en zijn band in de roaring thirties. Met ‘goed’ en ‘kwaad’ aan beide zijden van het spectrum. Moeilijke keuzes, onbeantwoorde liefdes, verdriet en oude aristocratie. En twee prachtige stemmen! Nog niet overtuigd? Goed: de glorieuze terugkeer van Jaqueline Bisset. Op zich al het bekijken waard…

Ruud Stift

Waardering: 4

VOD-release: 29 september 2015
DVD-release: 20 oktober 2015