Danger! 50,000 Zombies! (2004)

Regie: Jon Riley | 25 minuten | horror, komedie, documentaire | Acteurs: Nick Frost, Simon Pegg, Tony Bowden, Peter Rnic, Kara Solez, Kerry Solez

Zombies… levende doden met een eeuwige honger naar het vlees van de levenden. Voor de filmindustrie een dankbaar onderwerp gezien de vele zombiefilms die er in de loop der jaren zijn uitgebracht. Films waarin menigmaal de strijd met de vraatlustige doden wordt aangebonden. Allemaal leuk en aardig, maar wat te doen als er, zo vraagt filmmaker Nick Frost zich af, werkelijk een zombieplaag uitbreekt? ‘… what if something happens to the dead… what if they walk the earth once more…who’s thought about it? Well, me of course…’. Frost stelt zich dan ook tot doel om als de zichzelf benoemde ‘Überleutnant of the dead’ de kijker deelgenoot te maken van zijn bevindingen aangaande het zombiegevaar.

Hij consulteert hiertoe zombiejager Dr. Russel Fell om in documentaire-achtige stijl aan de orde te laten komen hoe aan de zombies te ontkomen en hoe de strijd met ze aan te binden. Echter niet op een manier die qua opzet al teveel serieus valt te nemen. Met humoristisch getinte gezichtsuitdrukkingen, lichaams- en gebarentaal en dito dialogen wordt door Frost en Fell allereerst de noodzakelijke uitleg over zombies gegeven. Waarna op even humoristische wijze situaties worden nagebootst en manieren worden voorgedaan waarop met een zombie kan worden afgerekend. Een greep uit het rijtje wapentuig dat daarbij voorbijkomt: een honkbalknuppel, een blok hout, een hellebaard, een samuraizwaard, een schroevendraaier, schietwapens… allemaal op verschillende manieren inzetbaar in de strijd tegen zombies.

Iets dat ook wordt uitgeprobeerd wanneer het gevecht wordt aangegaan met zombies die in het wild zijn losgelaten. Niet dat er ondanks de wellicht veelbelovende titel sprake is van duizenden zombies die ten tonele worden gevoerd. De titel is afgeleid van Frosts tv-serie ‘Danger! 50,000 Volts!’ uit 2002 waarin hij op humoristische wijze laat zien hoe om te gaan met allerlei niet alledaagse situaties. Een niet-alledaagsheid die ook voor de gemiddelde kijker zal gelden aangaande ontmoetingen met zombies. Niettemin wordt het herkenbaar en praktisch genoeg in beeld gebracht allemaal. En voor degenen die het niet zo op geweld tegen zombies hebben voorzien worden er manieren besproken om uit de klauwen van zombies te blijven, tot aan het verblijf op zombievrije oorden aan toe. Alles voortdurend op een manier waarop de lol in het hele gebeuren voorop staat. Hetgeen ook keurig wordt gedaan door ‘Shaun of the Dead’ Nick Frost en Simon Pegg, twee bevriende acteurs die regelmatig in dezelfde films verschijnen en zowel op het gebied van horror als komedie hun sporen hebben verdiend.

Ook bij de totstandkoming van ‘Danger! 50,000 Zombies’ hebben Frost en Pegg zelf het overduidelijke genoegen in hun acteerwerk. Niet alleen bij het de informatieverstrekking over zombies, maar ook in de manier waarop ze hun personages of typetjes neerzetten, Frost als zichzelf en Pegg als befaamd zombiejager. Met een even effectieve als aanstekelijke humor die voor de oplettende kijker ook de in beeld verschijnende zombies niet geheel onberoerd – zombies met gevoel voor humor, wellicht hebben ze toch meer diepgang dan algemeen wordt gedacht – laat. Maar ondanks de voorbijkomende pret blijken de manieren waarop met de zombies kan worden afgerekend wel centraal te staan en effectief te zijn. Wat duidelijk wordt wanneer Frost na het nodige onderricht vergezeld van een paar leuke speciale effecten als een volleerd zombiejager met diverse zombies afrekent. Vrij simpel ook nog, een illustratie dat wanneer de regels van zombiedoder Fell bij het bestrijden van zombies maar opgevolgd worden er relatief eenvoudig met zombies kan worden afgerekend.

Of het in een werkelijk losbarstende zombieplaag ook zo gesmeerd zal gaan zijn is echter wel nog maar de vraag. De zombies worden in deze ‘Danger!, 50,000 Zombies!’ namelijk neergezet op de traditionele manier als primitieve, trage, rondstrompelende en rochelende levende doden. Wel een andere insteek dan we van hen kennen als de snelle, rennende en ook ietwat meer intelligente zombies uit zombiefilms van meer recenter jaren. Ook wordt enigszins voorbij gegaan aan het gevaar dat er van zombies in grote ‘threat by numbers’ aantallen kan uitgaan. Factoren die wellicht toch wat onvoorziene probleempjes kunnen opleveren als de doden werkelijk uit hun graven verrijzen… Ach ja, de tijd zal het wellicht moeten leren. Hoe dan ook levert regisseur Riley met het geslaagd acteerwerk van Frost en Pegg ondanks de relatief korte speelduur wel een informatieve en nuttige leidraad af over hoe er met zombies afgerekend zou kunnen worden. Alsmede een film waar de zombiefans het nodige genoegen aan zullen beleven en die bij de horror- en zombieleek de nodige interesse voor het zombiegenre kan opwekken. Ook voor de zombiehaters zijn er momenten genoeg waar oprecht om gelachen kan worden. Dat de verschijningen van de zombies zelf geeneens zo’n bijster grote rol spelen mag de pret niet drukken. Naast de informatieve zombie-insteek staat in deze film amusement voorop, iets dat door de vormgeving van het hele gebeuren ook duidelijk is gelukt. Een informatieve en amusante aanrader dus voor zowel zombiehaters als zombiefans.

Frans Buitendijk