Dangerous Minds (1995)

Regie: John N. Smith | 99 minuten | drama | Acteurs: Michelle Pfeiffer, George Dzundza, Courtney B. Vance, Robin Bartlett, Beatrice Winde, John Neville, Lorraine Toussaint, Renoly Santiago, Wade Dominguez, Bruklin Harris, Marcello Thedford, Roberto Alvarez, Richard Grant, Marisela Gonzales, Toni Nichelle Buzhardt, Norris Young, Rahman Ibraheem, Desire Galvez, Wilson Limpo, Raymond Grant, Veronica Robles, Michael Archuleta, Deshanda Carter, Ebony Jerido, Brandi Younger, Asia Mino, Karina Arrooyave, Paula Garcés, Ivan Sergei, Mark Prince Edwards, Ismael Archuleta, Skye Bassett, Gaura Vani Buchwald, Cynthia Avila, Roman Cisneros, Camille Winbush, Al Israel, Brian Anthony, Jason Gutman, Lara Spotts, Danny Strong, Boris Vaks, Irene Olga López, Jeff Feringa, Sarah Marshall, Freez Luv

Criminele jongeren veranderen in gemotiveerde studenten. Dat is kort samengevat de rode draad van de film ‘Dangerous Minds’. Deze feelgoodmovie is gebaseerd op het boek ‘My possy don’t do homework’ van schrijfster Louanne Johnson. De verfilming was in de zomer van 1995, tegen de verwachtingen van vele critici in, een enorme hit in de Verenigde Staten.

Michelle Pfeiffer kruipt in de huid van lerares Louanne Johnson, ook wel Miss Johnson. Louanne wordt aangenomen als lerares op een ‘highschool’ in een Amerikaanse achterbuurt. De jongeren in haar klas zijn crimineel, asociaal en proberen het de nieuwe docente zo moeilijk mogelijk te maken. Louanne laat zich niet uit het veld slaan en doet er alles aan om respect te krijgen. Wanneer ze vertelt dat ze een tijd bij de marine heeft gezeten worden sommigen nieuwsgierig. Door middel van het leren van karate probeert ze de studenten te motiveren en te bereiken. Het duurt niet lang of ze boekt resultaat: de studenten mogen haar, leren, maken huiswerk en laten haar binnen in hun leven. Ze krijgt te maken met allerlei problemen zoals leerlingen met schulden, gewelddadige vrienden en drugsgebruik.

Jammer dat de kijker het plot al van heinde en ver ziet aankomen. Deze film lijkt wel wat op de film ‘Sister Act’ van Emile Ardolino uit 1992. De details verschillen maar de rode lijn is exact hetzelfde. Ook in deze film verandert een groep vervelende en agressieve leerlingen in een groep vol lieve, gemotiveerde en behulpzame studenten. Niet erg realistisch.

Al weken voor ‘Dangerous Minds’ uitkwam was de clip ‘Gangsters Paradise’ van Coolio, met Michelle Pfeiffer in de hoofdrol, dagelijks te zien op alle muziekzenders. Een prachtige en dreigende clip die een voorproef zou zijn van het drama. Niets is minder waar. Alles wat deze videoclip heeft, heeft ‘Dangerous Minds’ niet. John N. Smith mag van geluk spreken dat hij Michelle Pfeiffer heeft weten te strikken voor de rol van Louanne Johnson. Dankzij haar komt in ieder geval het belangrijkste personage geloofwaardig over. Leuk om te weten dat Pfeiffer voor deze film daadwerkelijk een aantal weken heeft doorgebracht bij de marine. De titel en de soundtrack doen anders verwachten maar deze creatie van Smith is voorspelbaar, aandoenlijk en zo nu en dan grappig. Niet wat je zou verwachten van een ‘gangsterfilm’.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 januari 1996