Danny Says (2015)

Regie: Brendan Toller | 105 minuten | documentaire, muziek, animatie, biografie, geschiedenis | Met: Danny Fields, Alice Cooper, Iggy Pop, Tommy Ramone, Judy Collins, Wayne Kramer, John Cameron Mitchell, Seymour Stein, John Sinclair, Jann Wenner, Lenny Kaye

De muziekwereld kent vele relatief onzichtbare figuren zonder wie zij er anders had uitgezien. Platenbazen als Seymour Stein (Sire), Chris Blackwell (Island) en Ahmet Ertegün (Atlantic) waren als persoon zodanig met hun label verweven, dat het bijna impresario’s werden voor hun respectievelijke protégés (zoals Madonna, Bob Marley en The Rolling Stones). Meer in de anonimiteit nog verkeerde Danny Fields, een man die van Lou Reed tot The Ramones, van Bowie tot Patti Smith, van Nico tot Iggy Pop, velen in de New Yorkse scene met elkaar in contact bracht, van drugs voorzag en carrières een zetje gaf – vreemd genoeg in een tijdvak waarin Andy Warhol hetzelfde deed met hetzelfde kliekje, met als centrale ontmoetingsplekken de clubs Max’s Kansas City en CBGB.

De onduidelijke figuur Danny Fields – naar eigen zeggen een mannelijke groupie –  maakt deze documentaire wat onbestemd. Goed uitgangspunt om aan de hand van een tijdgenoot de contemporaine muziekgeschiedenis te beschrijven, maar wie was die Fields nu eigenlijk behalve de naamgever van een Ramones-nummer? Duidelijk wordt het niet in het ruim 100 minuten lange ‘Danny Says’, waarin de ietwat verlopen hoofdfiguur zelf uitgebreid aan het woord komt, mag uitweiden over de homo-erotische aspecten van zijn ervaringen in de popscene, maar veel nieuws over de artiesten in kwestie krijgen we niet te weten. Wie ooit op YouTube een documentaire heeft opgezocht over The Velvet Underground of de New Yorkse punkscene weet veel al.

Daarnaast heeft ‘Danny Says’ een gedateerd insiderstoontje. Was punk werkelijk ‘No Future’? Nee natuurlijk niet, aldus Fields. Door muziek te maken gaven The Ramones zichzelf een toekomst. De betreffende artiesten worden oud, hebben het verhaal al eens verteld en horen zichzelf nog steeds graag praten. De enige die altijd een anekdote voorhanden heeft is Iggy Pop, of hij nu cocaïne stal van vrienden of een groupie neukte op het toilet terwijl zijn band het eerste nummer al had ingezet. Er na veertig jaar nog om lachen, dat is rock ’n ‘roll. Kunst, dat is Nico – een voormalig Duits model dat zich op fatale wijze bekeerde tot harmonium en heroïne. Leuterende oude nichten als Danny Fields horen thuis bij de Amerikaanse Omroep Max. In de nachtelijke uurtjes.

Jan-Kees Verschuure

‘Danny Says’ verschijnt vrijdag 3 februari 2017 op DVD en VOD.