Dans la maison (2012)

Regie: François Ozon | 105 minuten | thriller | Acteurs: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Catherine Davenier, Jean-François Balmer, Yolande Moreau, Denis Ménochet, Bastien Ughetto, Stéphanie Campion, Fabrice Colson, Diana Stewart

Meneer Germain (Fabrice Luchini) is een nogal uitgebluste leraar Frans. Hij had zelf dolgraag schrijver willen worden maar ontbeerde het noodzakelijke talent. Germain is het levende voorbeeld van het gezegde ‘Those who can’t do, teach’. Na een lange carrière in het onderwijs is de lol er wel een beetje af en heeft hij vooral oog voor het negatieve. Zijn leerlingen, zo verzucht hij tegen zijn vrouw (Kristin Scott Thomas), worden elk jaar dommer. Een opstel over wat zij het afgelopen weekend hebben gedaan is al te veel gevraagd en levert bijvoorbeeld het resultaat op: ‘vrijdag heb ik pizza gegeten en televisie gekeken, zondag niets’.

Maar in dezelfde stapel vindt hij het verhaal van Claude (Ernst Umhauer), die een dag bij zijn vriend thuis beschrijft. Hij raakt meteen gefascineerd door de aparte schrijfstijl van de jongen en spreekt hem aan over zijn opstel. Vanaf dan ontvangt hij elke week een nieuw hoofdstuk van het verhaal van Claude die infiltreert in het huis (‘Dans la maison’) van zijn vriend Rafa en zijn ouders.

De docent en zijn vrouw raken verslaafd aan het verhaal van de jongen en meneer Germain doet er alles aan om Claude aan te moedigen zijn verhaal af te maken. Hij moedigt de jongen aan om meer tijd door te brengen in het huis van Rafa.

‘Dans la maison’ van François Ozon is een intelligente thriller die de kijker vrijwel meteen in zijn greep houdt. Net als het echtpaar Germain, verlang je als toeschouwer naar meer verhalen van Claude en wil je weten hoe het afloopt. Er gebeurt niet eens zoveel in de film, maar er zit een soort naderend onheil in de teksten die je steeds op het puntje van de stoel houden.

Het acteerwerk is ijzersterk. Kristin Scott Thomas heeft al vaker haar opwachting gemaakt in een Franse film, denk bijvoorbeeld aan het indrukwekkende ‘Il ya longtemps que je t’aime’ en ‘Haar naam was Sarah’. De van origine Britse actrice laat ook in ‘Dans la maison’ zien dat zij in het Frans net zo goed presteert als in het Engels. Ook Fabrice Luchini is erg geloofwaardig als cynische leraar. Nieuwkomer Ernst Umhauer maakt indruk als de mysterieuze Claude.

Wat ‘Dans la maison’ zo sterk maakt is de subtiliteit. Niets wordt te veel uitgelegd en wanneer er een cliché in het verhaal sluipt, wordt deze door de personages zelf bespot. Het is net zoals voor Germain ook voor de toeschouwer soms onduidelijk wat fictie is en wat realiteit. ‘Dans la maison’ boeit van begin tot het eind en wordt nergens voorspelbaar omdat het juist op de momenten dát het voorspelbaar lijkt te worden niet duidelijk is of dit fictie of realiteit is.

Sylvia Bakker

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 oktober 2012
DVD-release: 21 februari 2013