Daphne (2017)

Recensie Daphne CinemagazineRegie: Peter Mackie Burns | 88 minuten | komedie, drama | Acteurs: Emily Beecham, Tom Vaughan-Lawlor, Nathaniel Martello-White, Osy Ikhile, Geraldine James, Sinead Matthews, Ryan McParland, Ritu Arya

Dertiger Daphne Vitale is lijnkok in een hippe brasserie in Londen. Naast haar carrière waarbij ze eigenlijk sous-chef wil worden, leidt ze een redelijk afmattend leven. Ze heeft een slang als huisdier, is niet vies van een lijntje coke met haar vrienden en met regelmaat verkeert ze in beschonken toestand. Ze heeft een zorgzaam karakter, maar is tegelijkertijd zelfdestructief. Haar moeder heeft schildklierkanker en nodigt zichzelf geregeld onaangekondigd uit. Haar Siciliaanse vader, is niet in beeld.

Op een avond is ze getuige van een brute overval in een avondwinkel. Winkeleigenaar Amir probeert het hoofd koel te houden, maar de overvaller steekt hem voor een minimale buit neer. Zonder enige emotie en in volledige kalmte handelt Daphne en probeert Amir achter de toonbank bij te staan totdat de ambulance komt. Het enige waar Amir oog voor heeft, is de foto van zijn gezin.

De dag erna moet ook gevuld worden en Daphne gaat in haar eentje naar de kroeg om er vervolgens laveloos uit gezet te worden. Ze probeert met haar charme de uitsmijter –die David heet en haar zijn nummer geeft- om te praten om haar weer naar binnen te laten, maar hij adviseert haar vaderlijk om gewoon naar huis te gaan. Daphne heeft echter andere, minder verstandige, plannen.

De slachtofferhulp die ze van de politie aangeboden krijgt, ondergaat ze sceptisch, maar na twee minuten loopt ze weg. Ook andere hulp die ze geboden wordt – van haar moeder en haar baas – slaat ze af. En toch… Zo kan het niet langer. Lukt het haar baas om door te dringen dat Daphne haar leven en culinaire talent vergooit? Vindt Daphne toch de ware liefde? En hoe is het afgelopen met Amir?

Vraagstukken waarvan enkele een bevredigend antwoord zullen krijgen in het verloop van ‘Daphne’ Deze in Londen gesitueerde film van Peter Mackie Burns is er eentje waarin er op zich niet veel gebeurt, maar die tussen de regels door een hoop lagen bevat. Het cynische, destructieve en onnodig eenzame karakter van Daphne, gespeeld door Emily Beecham (‘Hail Ceasar’), is heel eerlijk uitgevoerd waardoor het soms aanvoelt als een docu-biografie. Samenwerking tussen Beecham en Burns is niet nieuw. Ze had ook de hoofdrol in de gitzwarte komische short ‘Happy Birthday to Me’. ‘Daphne’ is een film die je stiekem bij de arm pakt en waarbij je hoopt dat Daphne een leuker leven krijgt, want je gunt het haar.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 oktober 2017
On demand-release (via Picl): 19 oktober 2017
VOD-release: 17 januari 2018
DVD-release: 17 januari 2018