Dark City (1998)

Regie: Alex Proyas | 100 minuten | fantasie, science fiction, thriller | Acteurs: Rufus Sewell, William Hurt, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, Richard O’Brien, Ian Richardson, Bruce Spence, Colin Friels, John Bluthal, Mitchell Butel, Melissa George, Frank Gallacher, Ritchie Singer, Justin Monjo, Nicholas Bell

‘Dark City’ was destijds niet in Nederland uitgebracht vanwege problemen met distributie. Hierdoor is de film vrijwel onbekend in Nederland en dat is onbegrijpelijk wanneer je de kwaliteit van de film ziet.

Vanaf het eerste moment zie je dat ‘Dark City’ visueel een bijzondere film is. De originaliteit en detail van het decor zijn een lust voor het oog. Zo is de stad zelf vooral gebaseerd op architectuur uit de jaren 30 en 40 met een vleugje fantasie. De verblijfsplaats van de Strangers blinkt helemaal uit van originaliteit; de discussie hal en de andere ruimtes doen denken aan een mix tussen techno en gothic stijlen die samen een onheilspellende impressie nalaten.

Dit zou allemaal makkelijk in het water vallen was het niet voor het hoge niveau van specialeffecten. De eerste keer dat de stad wordt ‘getuned’ sta je met verbijstering te kijken en wordt je geheel door de film meegesleurd in een donkere en boosaardige wereld.

De plot is eigenlijk in twee delen te splitsen. Het eerste gedeelte van de film doet aan als een film noireske detective waarin het vooral draait om het feit of John Murdoch daadwerkelijk die moorden heeft gepleegd en wie die vreemde wezens zijn die achter hem aan zitten. Hoewel naderhand de film gaat draaien om het terugvechten tegen de wezens, blijft er een mysterieuze sfeer in hangen die de toon van de film bepaald.

De rollen worden erg goed gespeeld. Rufus Sewell doet het aardig als John Murdoch en Jennifer Connelly zet ook een leuke Emma neer, maar de aandacht gaat vooral naar de andere acteurs. Kiefer Sutherland zet de psycholoog Schreber fantastisch neer, het is een genot om naar William Hurt als detective Frank Bumstead te kijken, maar de show wordt vooral gestolen door Richard O’Brien, die de angstaanjagende Mister Hand speelt.

Helaas is het zo dat de huidige versie in het begin een voiceover heeft die een gedeelte van de plot al verklapt. Gelukkig is men van plan om een Director’s Cut binnenkort uit te brengen die onder andere deze voiceover verwijderd.

‘Dark City’ is een van de meest originele sciencefictions van de afgelopen tijd. Hou je van spannende sciencefiction thrillers, dan is ‘Dark City’ het meer dan waard om te kijken.

Bertine van Hövell