Dark Harbor (1998)

Regie: Adam Coleman Howard | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Alan Rickman, Polly Walker, Norman Reedus, Janet Mecca, Lewis Flagg, Sasha Lazard

Deze film heet met recht ‘Dark Harbor’, duistere haven, een funeste haven voor de acteurs en hun carriere. Een wonder dat Rickmans carrière naar het licht voer; de overige acteurs zijn nog slechts te zien in al even duistere B-films.

Het verhaal op zich klinkt spannend, maar de makers hebben ervoor gekozen om het zo saai en langdradig te makken als maar kan. De film doet erg low-budget aan, dat is het ook, maar dat hoeft niet te betekenen dat het acteerwerk dat ook is. De enige die probeert dit zinkende schip te redden is Alan Rickman, hoewel hij deze rol beter had kunnen weigeren. David (Rickman) en Alexis (Walker) zijn getrouwd, maar er is totaal geen chemie tussen deze twee acteurs. Ze hebben weliswaar ruzie, maar ook dat komt niet overtuigend over. Het is een raadsel waarom Alexis valt voor de mysterieuze, mishandelde jongeman die ze hebben opgepikt op hun reis. Norman Reedus is hier zowel onaantrekkelijk als onsympathiek.

Het zou een eer zijn als deze film als standaardthriller van de hand wordt gedaan, maar zelfs die betiteling is nog te hoog gegrepen. Ondanks het weinige geld hadden de schrijvers meer spanning en suspens in het verhaal kunnen voegen. Nu hangt alles met losse draadjes aan elkaar vast en het slot is erg vergezocht en surrealistisch, maar toch enigszins voorspelbaar. Hoewel sommigen zullen claimen dat de plottwist fris en verrassend is, de vraagt blijft of dat wel genoeg is om de overige 88 saaie minuten te compenseren. Het antwoord hierop is overduidelijk nee. Tel daar de overbodige uitleg aan het einde bij op en de film is verre van bevredigend.

Enige ‘spanning’, voor de fans, is misschien de scène waarin Alan Rickman, helemaal naakt, uit zijn boot in het water springt. Deze scene voegt weinig toe aan de film, maar hulde dat hij op zo’n leeftijd zelf uit de kleren gaat. Menig acteur zou een stand-in eisen.

Door gebrek aan verhaal, spanning en acteertalent (Rickman uitgezonderd) is deze film eigenlijk het kijken niet waard, maar voor de fans van Alan Rickman een must see.

Tessa Obbens