Dark Rider (2021)

Recensie Dark Rider CinemagazineRegie: Eva Küpper | 91 minuten | documentaire

‘Dark Rider’ is een documentaire over de ‘jongensdroom’ van een blinde man. Als tiener werd de Australische vijftiger Ben Felten gediagnosticeerd met een degeneratieve oogziekte, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Toch is Ben vastbesloten zijn jeugddroom na te jagen een professionele motorracer te worden. Hij vraagt voormalig Grand Prix-kampioen en generatiegenoot Kevin Magee hulp het wereldsnelheidsrecord verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld worden.

Tussen de heren ontpopt zich een mannelijke band – wederzijds respect, harde grappen en bierdrinken that is, met ritjes achterop bij de motorkampioen met bluesrock op de soundtrack. Snel zal Ben zelf achter het stuur zitten. Wie kan daarbij beter helpen dan Magee, geen wereldkampioen maar wel winnaar van een GP in de topklasse. Na een ongeluk was hij zelf niet meer in staat het maximum uit zijn carrière te halen, dus begrip voor de beperkingen van een blinde was ook geen onmogelijkheid.

De eerste zelfstandige ritjes op mooi geschoten, lege zoutvlakten ogen redelijk vanzelfsprekend, al is de spanning voelbaar. Je zou als blinde tevreden kunnen zijn met een prestatie van dat kaliber, Ben is ambitieus. Een mens heeft doelen nodig in zijn leven die verder liggen dan zijn huidige vermogens, en de droge Australiërs pakken het stap voor stap aan. Hoe doet een filmmaker dat? Hij laat het verhaal van Ben parallel lopen met dat van een tiener met dezelfde degeneratieve oogziekte.

Een welkome afwisseling. Dramatische ingrepen blijven beperkt tot het tonen van een zwart beeld, met het geluid van een motorrijdende Ben op de achtergrond. Niet echt noodzakelijk voor de kijker. Die vindt sowieso een sympathiek project op zijn of haar pad, al zijn de hoofdpersonen geen praters. Het analoge verhaal van tiener Jed is welkom, voor de emotionele connectie met het waarmaken van jeugddromen. De droom van Ben is niet uniek, is de boodschap; er is hoop voor ieder kind met deze oogziekte.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 juli 2021