Dark Side of the Moon – Opération lune (2002)

Regie: William Karel | 52 minuten | drama, komedie, documentaire | Met: Christiane Kubrick, Jan Harlan, Buzz Aldrin, Alexander Haig, Tad Brown, Henry Kissinger, Loïs Aldrin, Lawrence Eagleburger, Farouk Elbaz, Richard Helms, Barbara Rogers, John Rogers, Donald Rumsfeld, Jacquelyn Toman, Vernon Walters, David Winger, Stanley Kubrick, Richard Nixon

De Amerikanen waren de eersten op de maan. Dit is een feit, of is het toch anders gegaan?
Volgens de makers van de documentaire ‘Dark Side of the Moon’ had regisseur Stanley Kubrick op verzoek van president Nixon de hele maanlanding van te voren opgenomen.

Amerika streed in de jaren 60 met de Sovjet-Unie om als eerste op de maan te landen. De Sovjet-Unie was er helemaal klaar voor, totdat er een aantal ongelukken gebeurden. Hierdoor liepen zij een enorme vertraging op. Dit gaf Amerika het voordeel om alsnog als eerste naar de maan te gaan. President Nixon was bang dat de maanlanding zou mislukken. Dus wilde hij een reserve achter de hand hebben. Vervolgens werd Kubrick ingeschakeld, omdat hij al een hele set van ‘2001: A Space Odyssey’ had staan en omdat hij verstand heeft van het in beeld brengen van de ruimte. De hele landing werd uiteindelijk in een studio opgenomen. Zelfs de beroemde tekst “One small step for men, one great step for mankind” zou door Hollywood bedacht zijn.

Een leuk gegeven dat deze documentairemakers vervolgens volledig hebben uitgewerkt. We zien onder meer interviews met Donald Rumsveld, de weduwe van Stanley Kubrick en de secretaresse van president Nixon. Allemaal bevestigen zij dat de hele maanlanding een farce is. Het verhaal is zeer goed bedacht. Vooral de link die de makers leggen tussen de maanlanding en de Vietnamoorlog is fantastisch. Het is een vreemde combinatie maar regisseur Karel weet er te zorgen dat het helemaal past in het verhaal.

Gecombineerd met authentieke beelden en ‘echte’ interviews wordt de kijker een klein uurtje een andere werkelijkheid voorgehouden. Deze documentaire wordt overtuigend genoeg uitgewerkt waardoor je tijdens het kijken van de film aan het twijfelen gebracht kan worden over wat er nu echt waar is. Vooral als je verder niets weet over de hele maanlanding dan zal je deze docu wel geloven. De makers laten aan het einde van de documentaire zien dat de interviews in scène zijn gezet en dat het verhaal volledig uit de duim gezogen is. Toch is de theorie van de namaakmaanlanding wel erg leuk bedacht.

Marvin Heineman