Darker Than Midnight – Più buio di mezzanotte (2014)

Regie: Sebastiano Riso | 95 minuten | drama | Acteurs: Vincenzo Amato, Davide Capone, Pippo Delbono, Fabio Grossi, Manuela Lo Sicco, Micaela Ramazzotti, Lucia Sardo

In Catania, een stad in het oosten van Sicilië, zijn de tegenstrijdigheden onmiskenbaar. Families gaan gezamenlijk elke zondag naar de kerk, homoseksualiteit wordt beschouwd als een ziekte en een zonde. Het gezin is het belangrijkste instituut. Maar tegelijkertijd bestaat er een grote jonge generatie die zich daar radicaal tegen afzet. En wat krijg je dan? Undergroundbewegingen. Op een gewone vrijdagavond is de stad vergeven van travestieten en excentrieke figuren die raar afsteken tegen de vele kerken op de achtergrond. Veel jongeren voelen zich opgesloten thuis, vaak vanwege een afwijkende seksuele voorkeur, lopen weg van huis en creëren een eigen scène op straat.

Dat is precies wat Davide, het hoofdpersonage van ‘Darker Than Midnight’, doet. Davide, gek op David Bowie en vermoedelijk homoseksueel, wordt geterroriseerd door zijn streng katholieke en agressieve vader. Op veertienjarige leeftijd loopt hij weg en sluit hij zich aan bij een groepje jongeren, voornamelijk gays en travestieten, die in het park slaapt en de dag doorbrengt met stelen en tippelen. Vreemd genoeg lijkt Davide zich ondanks zijn jonge leeftijd al snel thuis te voelen bij deze outsiders. Maar hoelang duurt het voor ook hij wordt meegesleurd in het wereldje van drugs en prostitutie? De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Davide Cordova’s jeugd, beter bekend als de befaamde drag queen Fuxia van Romes beroemdste gaybar Muccassassina.

‘Darker Than Midnight’ is een genietbare film, hoewel het irritant kan zijn hoe karikaturaal de meeste personages zijn. De pooier in het witte pak die jongens verleidt met geld en mooie woordjes, de door Marilyn Monroe geïnspireerde travestiet, de androgyne homo die achternagezeten wordt door zijn vader. Enkel Davide is een authentiek personage, maar dan jammer genoeg ook weer vrij vlak. Interessante relaties zoals die met zijn conservatieve vader worden weinig belicht en ook zijn innerlijke belevingswereld blijft tijdens de film één groot mysterie.

Toch weten de acteurs, vooral dan moeder Micaela Ramazzotti en Rettore Giovanni Gulizia, van weinig veel te maken. De atmosfeer in de film zit goed en de energie bruist vaak van het scherm. Piero Basso’s jaren 70 fotografie past perfect bij de het vervallen Cataniaanse straatbeeld. De mooiste scènes zijn dan ook diegene die zich op straat afspelen, zoals een optreden van een opera zingende drag queen in de haven of een beeld van de hele groep die in de auto van een klant luidkeels mee zit te brullen met Amore Stella van Donatella Rettore. Het is jammer dat de film aan diepgang en structuur mist waardoor de dramatische finale niet helemaal binnenkomt. Desalniettemin is ‘Darker Than Midnight’ een prettig kijkbare coming-of-age.

Esca van Blarikom

‘Darker Than Midnight’ verschijnt donderdag 19 februari 2015 op DVD.