Das Lehrerzimmer (2023)

Recensie Das Lehrerzimmer CinemagazineRegie: Ilker Çatak | 98 minuten | drama | Acteurs: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau, Michael Klammer, Anne-Kathrin Gummich, Kathrin Wehlisch, Sarah Bauerett, Rafael Stachowiak, Uygar Tamer, Özgür Karadeniz

Met het nodige vallen en opstaan leren jongeren op school zich te gedragen als volwassenen. Maar als het fout gaat moeten misschien vooral laatstgenoemden op hun tellen passen. In ‘Das Lehrerzimmer’, een boeiende, thrillerachtige versie van De Luizenmoeder, krijgt de idealistische lerares Carla Nowak met een ogenschijnlijk gegronde beschuldiging de poppen flink aan het dansen op een school.

Gym- en wiskundelerares Carla (Leonie Benesch) is nog geen half jaar aan de slag op een Duitse middelbare school of het gerucht gaat de ronde dat iemand uit haar mentorklas geld heeft gestolen. De hele groep is in rep en roer, niet alleen over dat een klasgenoot in hun midden mogelijk schuldig is, maar ook over de manier waarop de schoolleiding de dief in de kraag probeert te vatten. Ook Carla heeft sterke bedenkingen bij de methode van haar collega’s.

Als blijkt dat de aangewezen leerling er niks mee te maken heeft, knaagt dit enorm aan Carla want ze sluit niet uit dat het geen leerling is. Ze doet een experiment door haar jasje met contant geld achter te laten in de lerarenkamer (verboden gebied voor leerlingen) en neemt dit met de webcam van haar laptop op. En ja hoor, iemand met een opvallende print op een blouse, naar de camera gedraaid, haalt er iets uit. Een collega op administratie, Friederike Kuhn (Eva Löbau), draagt exact die print. De administrateur ontkent echter in alle toonaarden dat ze iets heeft gestolen en verlaat overstuur en diep gekwetst de school. Tot overmaat van ramp zit Friederike’s zoontje, Oskar (Leonard Stettnisch), in Carla’s mentorklas. De pientere jongen kan er met zijn hoofd niet bij waarom de mentor zijn moeder beschuldigd en keert zich tegen de lerares met pijnlijke gevolgen van dien.

Het voortreffelijke spel van hoofdrolspeelster Leonie Benesch, ze zou zo met Sandra Hüller en Cate Blanchett kunnen wedijveren, en het meer dan adequate tegenspel van het ensemble rond haar maken de dubbelzinnigheid in het verhaal zonder meer aangrijpend. Echter, hoewel de makers achter de camera de onderhuidse spanning krachtig oproepen met de suggestieve cameravoering en de zenuwslopende soundtrack, hadden ze deze stijlkeuzes ietwat mogen beteugelen.

Er wordt wel eens geopperd dat het schoolplein een afspiegeling in het klein is van de samenleving. In het geval van ‘Das Lehrerzimmer’ kun je dat gerust beamen. Carla bedoelt het goed maar het gaat er ook om hoe je iets doet. In welke mate heiligt het doel (het vinden van de dief en orde houden) de middelen (een video maken waarin je andermans privacy schendt)? Hiermee is de film tegelijk universeel als van deze tijd, waarin mensen elkaar sneller dan het geluid via sociale media kunnen beschuldigen en isoleren zonder dat er een mogelijkheid is tot (recht)spreken met elkaar. Naast dat het een bioscoopbezoek verdient, is het daarom ook prachtige materie voor leraren in opleiding of, iets pikanter wellicht, een mentorklas.

Roy van Landschoot

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 november 2023