Das Wad (2014)

Regie: Rob Lücker | 10 minuten | avontuur, komedie, western, korte film | Acteurs: René van ’t Hof, Heinz Lieven, Simon de Jager, Robert Linschoten, Joris Maussen 

Een orthodox joodse man met ietwat onverzorgde baard loopt over het wad met een metaaldetector. Hij vindt een muntje, die uit het Duitse rijk afkomstig blijkt. Hij lijkt er niet al te blij om. Niet veel later slaat zijn metaaldetector op tilt, en ziet hij vanuit zijn ooghoek iets uit de grond steken. Bij latere inspectie blijkt het een periscoop, die zijn bewegingen nauwlettend in de gaten houdt. Omdat het tij eraan komt, graaft hij snel tot hij het luikt vindt, en zo bevrijdt hij zeer oude soldaten. Duitse soldaten. Opaatjes die wellicht niet meer in staat zijn goed met wapens om te gaan, maar wel nog moordlustig zijn.

Op het uitgestrekte wad, waar geen spatje horizonvervuiling te bekennen is, is misschien wel alles mooi. Elke beeldcompositie is evenwichtig en verstild. Het verhaal is absurdistisch en staat misschien ten dienste van een zo vervreemdend beeld als mogelijk is: een man compleet in het zwart, met lange baard en een hoed met een bootje op het zand. De timing is ook precies goed, deze film doet precies waar de korte film voor bedoeld is: niet een ingekorte versie van een lange film, maar een sterk verhaal met een verrassend eind. Had de goudzoeker het nou maar bij het muntje gelaten.

Mirte Brethouwer

Waardering: 4