David Copperfield (1986)

Regie: Barry Letts | 250 minuten | drama | Acteurs: Paul Brightwell, Brenda Bruce, Jeremy Brudenell, Simon Callow, Oliver Cotton, Sarah Crowden, David Dexter, Francesca Hall, Nolan Hemmings, Colin Hurley, Hilary Mason, Jenny McCracken, Natalie Ogle, Sandra Payne, Thorley Walters

Dit verhaal van Charles Dickens is een klassieker. Het verhaal speelt zich af rond 1850 en volgt het leven van een kleine jongen tot volwassenheid. Zoals in het boek van Charles Dickens is er veel ruimte voor het Engelse leven in die tijd; daarnaast gaat het verhaal diep in op de karakters en op het leed van alledag.

De film bestaat uit een vijftal episodes, die elk een fase uit het leven van David beschrijven. Zijn leven kent grote verschillen. Van groot leed en drama tot periodes met voorspoed en geluk. De grootste kentering ontstaat wanneer zijn moeder hertrouwt met de wrede Mr. Murdstone. Hij wordt naar een school gestuurd waar discipline met zeer harde hand wordt bijgebracht en daarbij zijn ook de jongens onderling zeer wreed tegenover elkaar. Hier leert David Steerforth kennen. David beschouwt hem als zijn beschermengel en vriend, ondanks dat Steerforth hem regelmatig kleineert. Wanneer Davids moeder sterft, wordt hij door zijn stiefvader in Londen ondergebracht. Hij moet vies werk doen, onder zeer zware omstandigheden maar treft het in het gezin Macawber. Wanneer hij deze mensen in zijn omgeving kwijtraakt, kan hij terecht bij een oud-tante met wie hij een goede band opbouwt. David is een oprechte jongen, die alleen het goede in anderen wil zien. Deze eigenschap wordt vaak misbruikt en hij wordt niet altijd eerlijk behandeld. Maar met deze eigenschap is hij ook in staat om een aantal zeer diepgaande vriendschappen op te bouwen met mensen op wie hij altijd terug kan vallen. Na meer tegenslag leert David echter ook meer voor zich zelf op te komen en wordt hij echt zelfstandig.

De film is opgedeeld in een aantal passages, die niet allemaal diep ingaan op zijn leven. Het lijkt zelfs wel alsof men wat extra verhaallijnen toevoegt, om de serie te kunnen vullen. Dit is niet heel erg, het verhaal blijft prachtig, maar het maakt wel dat het eerste gedeelte veel sterker is dan het midden of einde. De jonge David is zeer sterk gecast en hij zet zijn rol overtuigend neer. Als kijker voel je de pijn, wanhoop of teleurstelling van David. En je leeft mee als hij dapper probeert er het beste van te maken. Ook is er goed ingegaan op een aantal karakterontwikkelingen van personen uit het leven van David. Alhoewel hier en daar voorspelbaar, zijn er boeiende personen in het verhaal. Steerforth die zich als vriend van hele verschillende zijdes laat zien, Mr. Dick met zijn eigen eenvoudige en simpele waarheid en natuurlijk Mr. Macawber die in een fantastische rol een zeer positieve, bijna clowneske heer speelt. En iedereen wil wel een Peggotty in huis.

De ellende van het leven van alledag in Londen rond 1850 neemt niet een prominente plaats in, in het verhaal. Maar het zorgt wel voor een sfeer en een achtergrond waardoor de film zijn eigen karakter krijgt. Zeker omdat alles tot in details is uitgewerkt en ook de acteurs prima prestaties neerzetten. Het bekijken van ‘David Copperfield’ is zeker de moeite waard en zeer onderhoudend.

Sharon Vonk