Day & Night (2010)

Regie: Teddy Newton | 6 minuten | animatie, korte film

In de grappige en adembenemend creatief geanimeerde Pixar short ‘Day & Night’ zijn dag en nacht twee grappige figuurtjes (een beetje als Barbapapa maar dan met beentjes en een uitstekende neus), die van elkaars bestaan nog niets afweten. Wanneer Dag gewekt wordt door een kraaiende haan, en vervolgens een stukje gaat wandelen (en zo de kijker een glimp van de idyllische, zonovergoten omgeving geeft) ontmoet hij Nacht, die ligt te slapen. Hij ontdekt dat de omgeving die in hem getoond wordt er bij Nacht anders uitziet. In eerste instantie zijn ze verbaasd om elkaars bestaan, en ze krijgen zelfs ruzie. Maar gaandeweg ontdekken ze dat er van elkaar kunnen leren en elkaar zelfs kunnen amuseren. De boodschap (in de originele versie door een geluidsfragment van zelfhulpspecialist Dr. Wayne W. Dyer letterlijk verteld) is dat angst voor het onbekende, voor nieuwe ideeën en vooroordelen alleen maar verlammend werken.

De stijl van ‘Day & Night’ is op zijn minst bijzonder te noemen. Niet alleen wordt er – voor het eerst in een Pixar short – voor een deel gebruik gemaakt van met de hand gemaakte tekeningen, waardoor er een grote mate van detaillering is, ook is er niet echt sprake van een plot. Het draait allemaal om tolerantie en elkaar accepteren en zo ontdekken dat je daardoor je eigen bestaan verrijkt. Het is knap dat ‘Day & Night’, hoewel dialoogloos, door het gebruik van de omgevingsgeluiden zo duidelijk de boodschap over weet te brengen. De woorden van de psychotherapeut waren eigenlijk niet eens nodig. Daarnaast zorgen de geluiden uit de natuur voor veel grappige momenten: bijvoorbeeld wanneer Dag zijn blaas na het opstaan leegt, en wanneer Nacht lacht klinkt dat als kwakende eendjes, die voorbij komen.

‘Day & Night’ is een traktatie voor oog, oor en ziel. Regisseur Teddy Newton ontving een Oscarnominatie voor beste korte animatiefilm (maar verloor van ‘The Lost Thing’ van Shaun Tan en Andrew Ruhemann). ‘Day & Night’ werd vertoond vóór ‘Toy Story 3’ en verscheen ook al op die DVD en blu-ray. Omdat het een van de meest inventieve Pixar Shorts is, mag hij natuurlijk niet ontbreken op de Pixar Short Films Collection Volume 2.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 juni 2010
DVD- en blu-ray-release: 28 november 2012