Day of Wrath (2006)

Regie: Adrian Rudomin | 109 minuten | actie, drama, thriller, misdaad, geschiedenis | Acteurs: Christopher Lambert, Blanca Marsillach, Brian Blessed, Szonja Oroszlán, James Faulkner, Ben O’Brien, Phyllida Law, Lukács Bicskey, Géza Schramek, John Rado, Benjamin Thiel, Joshua Brownwood, Rebeka Kárpáti, Fruzsina Fridel, Viorel Paunescu, Dorka Gryllus, George Mendel, László Áron, Irén Bordán, Sándor Téri, Pál Makrai, István Göz, Miklós Székely B., Adam Webb, Zoltán Benkóczy, János Holl, Peter Linka, Nóra Trokán, Eszter Zakariás, Levente Törköly, Sam Sleiman, Richard Rifkin

‘Day of Wrath’ is niet bepaald een goede film te noemen. Acteur Christopher Lambert staat al niet echt bekend om het acteren in hoogwaardige cinema. Zijn bekendheid verwierf hij met films als ‘Highlander’ en ‘Fortress’. Met ‘Day of Wrath’ slaat Lambert ook behoorlijk de plank mis.

Zowel als producent als acteur weet hij er geen boeiende film te maken. Dit is niet alleen aan hem te wijten. Ook regisseur Adrian Rudomin heeft mede schuld. Hij is duidelijk geen bedreven regisseur. Het verhaal is bij tijde saai en zelfs langdradig.

In een film als deze is met name spanning en een interessant verhaal essentieel. Geen van beide aspecten komen goed van de grond. Vooral de spanning is nergens te vinden. Toevoeging van bloederige scènes waarin de kijker de moorden te zien krijgt, maakt de film er helaas niet spannender op. Geen enkele minuut raak je als kijker geboeid door het verhaal of de acteurs.

De acteerkwaliteiten zijn dan ook van wisselende aard. Sommige acteurs acteren nog voldoende maar andere schieten behoorlijk te kort en dreunen hun teksten op zonder enige overtuiging. Het is te zien dat Christopher Lambert ook een dagje ouder wordt. Helaas is zijn spel er in de loop der jaren ook niet beter op geworden. Toch is het te zien dat hij wel zijn best doet om er nog iets van te maken, maar hij kan deze film niet redden.

Een ander mankement van ‘Day of Wrath’ is de montage. Deze laat soms nogal te wensen over. Korte aaneengeschakelde beelden waarin Ruy de Mendoza eerst bij zijn vrouw staat en in het volgende shot ineens achter zijn bureau zit. Zulke situaties komen meerdere keren voor. Erg slordig gemonteerd.

Met deze film wilt regisseur Rudomin een waargebeurd verhaal vertellen. De tijden van Spaanse inquisitie biedt genoeg stof voor een speelfilm. Het gegeven is dan wel interessant maar helaas slecht uitgewerkt. ‘Day of Wrath’ is dan ook geen aanrader. Het is een film die men onderin de bakken van goedkope DVD’s ziet liggen. Het advies luidt dan ook om die daar te laten liggen, tenzij je een Christopher Lambert fan bent.

Marvin Heineman