De Alpen van boven-Die Alpen – Unsere Berge von Oben (2013)

Regie: Peter Bardehle, Sebastian Lindemann | 90 minuten | documentaire

De Alpen behoren zonder twijfel tot de spectaculairste bouwwerken van de natuur op Europese bodem. De immense bergketen strekt zich uit van de Franse Middellandse Zeekust in het westen tot de Pannonische vlakte in het oosten. De vorming van het in geologisch opzicht nog vrij jonge gebergte begon zo’n 110 miljoen jaar geleden en bereikte 50 tot 35 miljoen jaar geleden, in het Paleogeen, haar hoogtepunt. Ook vandaag de dag groeien de Alpen dankzij de platentektoniek nog steeds door. De op Franse bodem gelegen Mont Blanc, die maar liefst 4810 meter boven zeeniveau uitrijst, is de hoogste Alpentop.

In ‘De Alpen van boven’ nemen de regisseurs Peter Bardehle en Sebastian Lindemann ons mee op een fascinerende reis over het imposante ‘dak van Europa’. De beelden zijn geschoten vanuit vogelvluchtperspectief en bieden een geheel nieuwe kijk op majestueuze pieken en dalen van de hoogste en grootste bergketen van West-Europa. De documentaire is gefilmd met een Cineflex-camera, een vernuftig apparaat dat is ontwikkeld door het Amerikaanse leger en de geheime diensten. De camera kan aan de onderkant van een helikopter worden bevestigd en is door de aanwezigheid van een intern stabilisatiemechanisme in staat om ook onder lastige omstandigheden haarscherpe beelden vanuit verschillende hoeken te schieten.

Het resultaat mag er in ‘De Alpen van boven’ dan ook zijn. Kronkelende bergwegen vol haarspeldbochten, die als reuzenslangen tegen de massieve Alpenwanden omhoog lijken te kruipen, onherbergzame en besneeuwde toppen waarboven de machtige steenarend zijn rondjes draait, bloemenrijke Alpenweiden, indrukwekkende valleien, pittoreske bergdorpjes, oeroude rotsmassieven en vercommercialiseerde skioorden die jaarlijks drommen wintersporters trekken, het zijn de vele, vaak totaal verschillende kanten van de Alpen die in deze documentaire middels kraakheldere panorama’s worden getoond.

Wat op het eerste gezicht wellicht lijkt op een uniform geheel van hoge bergtoppen, is in werkelijkheid een gebied dat, als je maar goed genoeg kijkt, diverse macrowereldjes herbergt die elk een heel eigen karakter hebben. Waar de meeste promotiefilmpjes zich vooral focussen op de Alpen als recreatieparadijs, leggen Bardehle en Lindemann veel meer de nadruk op natuurpracht en het karakter van de authentieke, nog niet door massatoerisme gedomineerde delen van het Alpenlandschap.

De regisseurs laten vooral de beelden spreken en hebben ook oog voor de geologische geschiedenis van de Alpen. Met een speelduur van 90 minuten is ‘De Alpen van boven’ wellicht wat aan de lange kant, al zijn veel van de getoonde landschappen zo mooi dat je er als romanticus of natuurliefhebber gemakkelijk bij kunt wegdromen. Bovendien lijkt het ook een bewuste keuze te zijn om vooral de beelden het verhaal te laten vertellen. En die aanpak staat uiteindelijk garant voor een documentaire die meer dan de moeite waard is en ook meerdere kijkbeurten rechtvaardigt. Als ‘De Alpen van boven’ een ding duidelijk maakt, is het dat ook het drukbevolkte Europa nog gebieden herbergt waar je grotendeels ongestoord kunt genieten van de sereniteit en oerpracht van de wilde natuur.

Frank Heinen

‘De Alpen van boven’ verschijnt dinsdag 11 november 2014 op DVD, blu-ray en VOD.