De avonturen van Pil (2021)

Recensie De avonturen van Pil CinemagazineRegie: Julien Fournet | 89 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Bas Keijzer, Esther Mbire, Rolf Koster, Gijs Blom, Mitchell van den Dungen-Bille, Wiebe-Pier Cnossen, Lucie de Lange, Jonathan Demoor, Huub Dikstaal

Pil is een ongebruikelijke naam voor een ongebruikelijk meisje. Zonder vader en moeder woont ze in Nevelburg. Het zijn de Middeleeuwen en overleven is nooit makkelijk voor een wees, maar onder het juk van een dictator levert dat nog extra hindernissen op. Pil doet wat ze kan om zichzelf en haar drie tamme wezels in leven te houden, maar vaak moet ze zich verlaten op diefstal. Degene die ze daarbij het vaakst in de haren strijkt is de wannabe ridder Robert, die er continu op uit is haar op heterdaad te betrappen, maar tot nu toe is Pil hem steeds te slim af.

Alles komt in een stroomversnelling als Pil per ongeluk in het kasteel beland en er getuige van is dat de momenteel regerende Tristan de kroonprins een magisch drankje toedient. Prins Roland – die op het punt staat gekroond te worden tot koning – verandert hierdoor in een kipkat (kop van een kip, lichaam van een kat). Dat komt de gemene Tristan goed uit, want hij vond het allang prima dat hij Nevelburg onder de duim had sinds de koning, Rolands vader, overleed. Pil heeft zo haar eigen redenen om prins Roland te helpen weer zijn normale uiterlijk te krijgen. Samen met de mislukte en niet geliefde nar Nicola en zijn pratende sokpop meneertje Knorrepot én Robert gaat Pil – vermomd als prinses om Robert om de tuin te leiden – op avontuur om Roland weer zijn menselijke vorm te laten krijgen.

Het verhaal van ‘De avonturen van Pil’ is redelijk rechttoe-rechtaan, met een hoop karakters en een flinke dosis fantasie. De makers richten zich met name op een jong publiek, er zitten nauwelijks tot geen op volwassen gerichte dialogen of referenties in. Wat natuurlijk prima is. Een van de grappigste sequenties is die in de vallei waar Pil en haar nieuwe vrienden een drol van een eenhoorn moet ophalen, wat het geheime ingrediënt is voor het tegengif om prins Roland weer te genezen. De animatie is degelijk, maar wel dertien-in-een-dozijn: de personages hebben van die bekende grote ogen, de kleuren spatten van het scherm, de omgeving ademt ‘Middeleeuwen’ uit en het ziet er mooi uit, maar het is niet vernieuwend. Ook dat is natuurlijk prima.

‘De avonturen van Pil’ is een vermakelijke animatiefilm, met een snufje ‘Robin Hood’ en zelfs een beetje “Game of Thrones”. Natuurlijk zonder het geweld en de seks, al wordt er wel gesproken over ‘onthoofden’. Voor de jongste kijkers is deze avonturenfilm wellicht nét een tikkeltje te spannend, omdat er personages daadwerkelijk in levensgevaar komen. Dankzij de bijzondere setting, de stoere hoofdrolspeelster en het fantasierijke verhaal zal deze film er bij de jonge kijkers ingaan als koek, of eh… een pasteitje.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 maart 2022
DVD-release: 27 juli 2022