De Bellinga’s: Huis op stelten (2022)

Recensie De Bellinga's: Huis op stelten CinemagazineRegie: Armando de Boer | 65 minuten | familie | Acteurs: Daniël Bellinga, Fara Bellinga, Hetty Heyting, Luan Bellinga, Lucilla Bellinga, Luxy Bellinga, Lucius Bellinga, Rienus Krul, Rian Gerritsen, Andre Dongelmans, Henny Huisman, Anne Appelo, Michael de Roos

Het wordt vaak vergeten, maar aan een film werken veel meer mensen mee dan alleen de regisseur, de acteurs en de mensen achter de camera. Wanneer de groep die vaak in de spotlights staat er een potje van maken, lijden de anderen wiens naam hooguit snel voorbij rollen op de eindcredits daar ook onder, terwijl zij misschien wel het beste werk van hun carrière hebben geleverd tot nu toe.

‘De Bellinga’s: Huis op stelten’ is een film die bij voorbaat al op veel negatieve kritiek kon rekenen. Al voor er ook maar één minuut gedraaid was, hadden de kwaadsprekers van de vlogfamilie hun oordeel al klaar. En toegegeven: ze hebben een punt. Maar aan deze film werkten niet alleen individuen met dubieus talent. Want hoe discutabel überhaupt het hele principe dat ten grondslag ligt aan deze familievloggers ook is en hoe oninteressant en plat het verhaaltje ook mag zijn: de setdressers, de belichters, de make-up-artiesten, de locatiescout, de drone operator, de kostuumontwerpers en al die anderen: die hebben er het beste van proberen te maken en zij verdienen daarvoor toch een compliment.

In het kort het verhaaltje dan: familievloggers De Bellinga’s kijken gespannen naar de live-uitzending van de verkiezing van grappigste vloggers van het jaar en natuurlijk winnen ze de gouden beker. De andere prijs die ze winnen is een overnachting in een luxe resort voor twee. Als Daniël zijn vrouw Fara eindelijk heeft overgehaald om de kids een weekendje aan de goede zorgen van buuf Bets (Hetty Heijting) over te laten, zien de verliezers van de vlogwedstrijd, hun kans schoon om de beker te stelen. Met de opbrengst van de verkoop van die beker worden ze rijk en als ze rijk zijn worden ze beroemd, aldus de onlogische redenering.

De boeven zijn natuurlijk te dom voor woorden en de kinderen te slim, Hetty Heijting heeft dikke pret met een taartengooiwedstrijd, het resort blijkt het geld niet waard en Henny Huisman draaft aan het begin nog even op. ‘De Bellinga’s: Huis op stelten’ kent verder een paar slappe liedjes en gelukkig duurt de film maar net iets meer dan een uur. De boodschap dat kinderen ook wel eens zonder schermpjes kunnen wordt door het scenario net zo hard weer tegengesproken. Als je ‘m niet hoeft te recenseren, ga dit dan echt niet kijken. En probeer ook je kinderen te weerhouden deze meuk te kijken. Voor alle betrokkenen die aan deze productie hebben bijgedragen de hartenwens dat ze in de toekomst aan betere projecten mogen werken.

Monica Meijer

Waardering: 0.5

Bioscooprelease: 3 augustus 2022
VOD-release: 19 oktober 2022
VOD-release: 4 januari 2022 (Netflix)