De Dick Maas Methode (2020)

Recensie De Dick Maas Methode CinemagazineRegie: Jeffrey De Vore | 97 minuten | documentaire | Met: Barry Atsma, Pierre Bokma, Stefan de Walle, Nelly Frijda, Mark Frost, Barry Hay, Rob Hillenbrink, Martin Koolhoven, Lou Landré, Julian Looman, Dick Maas, René Mioch, Roel Reiné, Tatjana Simic, Huub Stapel, René van ’t Hof, Willeke van Ammelrooy, Monique van de Ven, Sophie van Winden, Coen van Vrijberghe de Coningh, Sanne Wallis de Vries, Olga Zuiderhoek

Je zou Dick Maas de Steven Spielberg van de lage landen kunnen noemen. Maas mikt – net als zijn grote voorbeeld – altijd op het grote publiek en schotelt hen zo spectaculair mogelijke films voor. Met een minder riant budget uiteraard. Terwijl Spielberg af en toe een uitstapje naar een serieuzer genre maakt – ‘The Color Purple’ en ‘Schindler’s List’ bijvoorbeeld – kiest Maas altijd voor van-dik-hout-zaagt-men-planken producties waarin het acteerwerk niet centraal staat. Niet dat er slecht gespeeld wordt in deze films, maar Maas zet altijd de lach of actie centraal. De laatste jaren is de populariteit van deze regisseur ietwat tanende, maar dat weerhield Jeffrey de Vore er niet van om een documentaire rond deze iconische filmmaker in te blikken. Enter: ‘De Dick Maas Methode’.

In ‘De Dick Maas Methode’ komt de bijzondere carrière van Dick Maas aan bod. Deze regisseur blikte verschillende genrefilms in die in eigen land goed scoorden. Vooral in de jaren 80 was Maas een begrip in de Nederlandse filmwereld. Horrorthriller ‘De Lift’ deed het goed, komedie ‘Flodder’ werd een fenomeen en ook actiefilm ‘Amsterdamned’ liet de bioscoopkassa’s rinkelen. Later ging het wat minder met Maas en ging zijn filmstudio in Almere ten onder. Ook belicht de documentaire de samenwerking met producent Laurens Geel.

Wat duidelijk naar voren komt in deze documentaire is dat Maas een bijzonder mens is. Een eigenwijs man met een visie. Deze informatie krijg je uit gesprekken met mensen die met hem samenwerkten. Zo komen regisseurs en acteurs aan het woord die wat over deze koppige filmmaker zeggen. Pierre Bokma, Nelly Frijda en Tatjana Simic delen hun ervaringen. Dat levert een paar interessante quotes op. Tegenover deze boeiende verhalen staan ook minder interessante uitspraken op de planning. Filmrecensent Rene Mioch bijvoorbeeld heeft bijster weinig te vertellen.

‘De Dick Maas Methode’ is een vlot gemaakte docu over een opmerkelijk persoon die de Nederlandse filmindustrie op de kaart heeft gezet en van invloed was op een hoop regisseurs uit eigen land zoals Johan Nijenhuis en Tim Oliehoek. Vermakelijk en inzichtelijk.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 oktober 2021
DVD-release: 21 april 2021