De drietand – The Trident (2023)

Regie: Matt Flynn | 5 minuten | animatie, avontuur, actie, komedie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Eric Bauza, Margo Rey, Florence Pugh, Harvey Guillén, Ray Winstone, Samson Kayo, Steve Vallino

Zoals in Dreamworks’ ‘De gelaarsde kat 2: De laatste wens’ (’Puss in Boots: The Last Wish’) (2022) te zien was, heeft de legendarische roodharige kater in zijn vorige avonturen al acht levens verspeeld. In de sequel op de succesvolle spin-off (2011) van de ‘Shrek’-franchise (2001-2010) zien we hoe Puss zijn zwaard, laarzen, mantel en hoed begraaft om van zijn rust te genieten in een pensionnetje, maar feitelijk wil hij het natuurlijk rustig aan doen om dat negende leven zo lang mogelijk te rekken. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt ook in ‘The Trident’, de korte film die Dreamworks Puss-fans aanbiedt op de home entertainment-release van ‘De gelaarsde kat 2: De laatste wens’).

Puss, Kitty Softpaws en Perrito zitten gemoedelijk rondom het kampvuur in een bos, als Perrito zich ineens hardop afvraagt hoe het eigenlijk zit met die negen levens: als Puss nu met zijn negende leven bezig is, hoe is hij dan die voorgaande acht verloren? Kan hij daar niet iets meer over vertellen? Aanvankelijk houdt Puss de boot af, want het is moeilijk om één heldhaftige dood te kiezen als je er zoveel hebt gehad, maar na aandringen van Kitty Softpaws kiest Puss toch voor ‘De drietand’ (‘The Trident’).

Het verhaal dat Puss vertelt, wordt steeds onderbroken door Perrito, die bij elk mogelijk moment dat Puss het loodje zou kúnnen leggen, vraagt: “Was het hier? Was het hier?” Het versterkt de heldenstatus van Puss, want inderdaad: hij had maar zo honderd doden kunnen sterven. De payoff van ‘The Trident’ is minder sterk dan de rest van het filmpje, maar de animatie is van hoog niveau en het filmpje had makkelijk als extra scène van de hoofdfilm kunnen dienen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 8 maart 2023 (als extra op de DVD en blu-ray van ‘De gelaarsde kat 2: De laatste wens’ (‘Puss in Boots: The Last Wish’)