De Emoji Film – The Emoji Movie (2017)

Recensie De Emoji Film CinemagazineRegie: Tony Leondis | 86 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, science fiction | Nederlandse stemmencast: Arjen Lubach, Jandino Asporaat, Bracha van Doesburgh, Jelka van Houten, Roman Derwig, Patty Brard, Boris van der Ham, Bibi Breijman, Cees Geel | Originele stemmencast: T.J. Miller, James Corden, Anna Faris, Maya Rudolph, Steven Wright, Jennifer Coolidge, Patrick Stewart, Christina Aguilera, Sofía Vergara, Rachael Ray, Sean Hayes, Jake T. Austin, Tati Gabrielle, Jude Kouyate, Jeffery Ross, Hunter March, Tony Leondis, Melissa Sturm

Wie gebruikt ze niet? Emoji’s: plaatjes om gedachten mee uit te drukken en regelmatig de bron van verwarring (is het nou een courgette of toch iets anders?). In die traditie gaat ‘The Emoji Movie’ moeiteloos verder, want ook aan de filmvariant is soms geen touw vast te knopen. 

Het verhaal gaat over Gene, de meh-, dan wel mwah-emoji. Gene zou onverschilligheid moeten uitdrukken, maar blijkt een heel pallet aan emoties in huis te hebben. Daar kan de mobiel, waarin deze Emoji’s wonen, niet mee overweg en dus volgt een verhaal waarin Gene het avontuur aan gaat terwijl er allerlei externe bedreigingen op hem af komen. Mocht dit een te basale beschrijving van de film lijken, dan klopt dat. Het is namelijk nogal lastig een lijn te ontdekken in het geheel.

Gene gaat op pad met Hi5 en Hackie, twee andere Emoji’s die hun eigen problemen mee sjouwen. Zo heeft Hi5 moeite met zijn dalende populariteit en wil Hackie graag ontsnappen naar de Cloud. Dit alles tijdens een soort roadtrip door de mobiel van een puber Alex, die weer zijn eigen verhaallijntje heeft. Kortom: er gebeurt genoeg en dat is precies het probleem. Geen enkel motief blijft lang genoeg overeind om boeiend te worden en ook is het lastig om het echte plotprobleem te herkennen. Gaat het er nou om dat Gene wat leert? Moet de hele Emoji-gemeenschap zich ontwikkelen? Moet liefde toch overwinnen?

De makers van ‘The Emoji Movie’ hebben veel tijd gestoken in het creëren van een overtuigende filmwereld. Ze wonen allemaal in Textopolis, wat zich binnen de berichtenapp bevindt. Naast die app zijn er dus nog andere zoals Candy Crush, Dropbox en Youtube. Toegegeven er zitten best grappige vondsten tussen, maar dat blijft op een abstractieniveau waarvan de jeugdige kijker weinig meekrijgt. En deze vondsten dragen weinig tot niks bij aan de plotontwikkeling. Het zijn leuke gimmicks maar ook niet meer dan dat. De aandacht die kennelijk massaal naar de vorm van de film is gegaan had beter naar de inhoud kunnen gaan. Hoe vertellen we nu een boeiend verhaal met grappige nuttige scènes?

Het lijkt er op alsof de makers zich hebben laten inspireren door Pixar’s ‘Inside Out’, alleen speelt dit zich niet af in het hoofd van een puber maar in zijn telefoon. Daar zouden mensen allerlei maatschappijkritische observaties bij kunnen maken, maar het lijkt er niet op dat dit de bedoeling van de makers is. Het voelt juist meer als goedkoop, lui, ongeïnspireerd jatwerk dat soms, heel soms grappig is. Plaats hier uw poep-emoji.

Ton te Slaa

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 9 augustus 2017
Digitaal: 8 december 2017
VOD-release: 13 december 2017
DVD- en blu-ray-release: 13 december 2017