De expeditie van familie Vos (2020)

Recensie De expeditie van familie Vos CinemagazineRegie: Bob Wilbers | 72 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Levi Otto, Raymonde de Kuyper, Anna Drijver, Fockeline Ouwerkerk, Randy Fokke, Frederik Brom, Ruurt de Maesschalck, Ralph Moerman, Peter Faber, Lucilla Bellinga, Fien Lindenhovius

Welk kind is er niet dol op; de Efteling! Het attractiepark in het Brabantse dorp Kaatsheuvel bestaat al sinds 1952 en veroverde sindsdien vele harten. Of je nou houdt van spectaculaire attracties als de Python, Joris en de Draak of De Baron van 1898 of juist een liefhebber bent van het nog altijd prachtige sprookjesbos, bij de Efteling komt elke pretparkganger aan zijn trekken. Het park beschikt precies over de juiste verhouding nostalgie en adrenaline. Geen wonder dat producent Lucio Messercola – bekend van onder meer ‘De brief voor Sinterklaas’ (2019) – dolgraag een familiefilm wilde opnemen in de Efteling. ‘De expeditie van familie Vos’ (2020) werd geschreven door broer Job en zus Nienke Römer en geregisseerd door Bob Wilders, voor wie dit zijn speelfilmdebuut is. ‘De expeditie van familie Vos’ had kort voor de kerstdagen in de bioscopen moeten draaien, om in de kerstvakantie vele families te vermaken. Helaas gingen de bioscoopzalen vlak voor de première op slot vanwege de coronalockdown. De makers hopen nu via de streamingsdiensten hun film toch nog aan de man te kunnen brengen.

Net als zoveel Nederlandse gezinnen gaat ook de familie Vos jaarlijks een weekendje naar de Efteling. Normaal gesproken is opa Berend (Peter Faber in zo’n kleine bijrol dat het meer een cameo is), die jarenlang werkzaam was in de Efteling, de grote initiator. Hij zette een speurtocht uit die de kinderen Vos met veel plezier probeerden op te lossen. Maar nu opa Berend is overleden, loopt alles anders. De elfjarige Teun (Levi Otto), die zijn opa erg mist, hoopt dat hij nog een laatste speurtocht voor hem heeft achtergelaten, maar de volwassenen in de familie geloven daar niet in. Teuns moeder Marieke (Anna Drijver) is een warrige chaoot die samen met Elise (Randy Fokke, uit de Albert Heijn-reclames) een eigen bedrijf heeft dat ze maar moeilijk los kan laten. Tante Katinka (Fockeline Ouwerkerk) is hoogzwanger en nogal gestrest en heeft alleen maar een paar hoge stiletto’s meegenomen naar de Efteling. Haar op geld en status beluste echtgenoot Rikkert (Frederik Brom, in het dagelijks leven getrouwd met scenarioschrijfster Nienke Römer) is nogal afwezig; zodra ze het park binnengaan verdwijnt hij als sneeuw voor de zon. Waar hij uithangt weet niemand. Neef Dylan (Ralph Moerman) vreest het hele weekend opgescheept te zitten met zijn kleine zusje en nichtje. Alleen tante Ada (Raymonde de Kuyper) ziet een spannende expeditie met Teun door de Efteling wel zitten. Al snel ontdekken ze dat opa zijn zeer kostbare sprookjesboek verstopt heeft. Maar ze blijken niet de enige die achter deze bijzondere schat aanzitten; een mysterieus type met Roodkapje-cape lijkt hen telkens te vlug af te zijn…

Familiefilms als deze mikken op een heel brede doelgroep en moeten dus niet te ingewikkeld of eng zijn, zodat ook de allerkleinste familieleden er zorgeloos naar kunnen kijken. Dat hebben broer en zus Römer goed begrepen, want de plot van ‘De expeditie van familie Vos’ is eenvoudig en recht voor zijn raap en de slechterik is zeker niet angstaanjagend. De meekijkende volwassenen zullen al snel doorhebben hoe de vork in de steel zit, maar voor kinderen tussen de vijf en tien jaar is het mysterie spannend genoeg om van begin tot einde te boeien. Zij zullen zich ook niet ergeren aan de flauwigheid die hier en daar de kop opsteekt. Daarnaast zullen velen blij verrast zijn met de aanwezigheid van Lucilla Bellinga, telg uit de beroemde Zwolse YouTube-familie Bellinga die hier Teuns zusjes Saar speelt. Ook zingt ze met haar moeder Fara het themaliedje van de film, ‘Samen de wereld aan’. Echt acteren hoeft ze niet te doen, maar haar aanwezigheid zal bij de doelgroep ongetwijfeld tot de verbeelding spreken. Van de volwassen cast wordt weinig gevraagd, terwijl mensen als Anna Drijver en Frederik Brom echt wel wat in hun mars hebben. Zonde. Gelukkig is daar Raymonde de Kuyper die de show steelt, als de wat wereldvreemde (oud)tante Ada die het contact met het kind in zichzelf gelukkig nog niet is kwijtgeraakt en helemaal meegaat in de speurtocht van Teun. De Kuyper steelt met een handvol hilarische oneliners de show en heeft bovendien een fijne chemie met kindster Levi Otto, die eveneens goed voor de dag komt.

De grote ster van ‘De expeditie van familie Vos’ is echter… de Efteling! De film werd opgenomen tijdens de Winter Efteling en heeft daardoor ook een knus wintersfeertje. Maar het is de herkenbaarheid van de attracties – van De Wolf en de zeven geitjes tot de Gondoletta en van het Spookslot via de Indische Waterlelies naar de Baron van 1898 – die deze film zo charmant maakt voor iedereen die wel eens in het park komt. ’s Nachts in het park inbreken en door het donker langs de attracties struinen, het is een droom van velen! Of wat te denken van in je eentje (of in dit geval met je knotsgekke oudtante) een ritje maken in de spannende Baron – in het donker! Het zijn dat soort charmante taferelen, plus de bescheiden speelduur van 72 minuten, die ervoor zorgen dat ‘De expeditie van familie Vos’ zo prettig wegkijkt voor zowel jong als oud.

Patricia Smagge

Waardering: 3

VOD-release: 11 februari 2021
DVD-release: 23 maart 2021