De Flummels – Extinct (2021)

Recensie De Flummels CinemagazineRegie: David Silverman, Raymond S. Persi | 84 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Birgit Schuurman, Bo Beljaars, André Dongelmans, Joost Bouhof | Originele stemmencast: Adam Devine, Rachel Bloom, Ken Jeong, Zazie Beetz, Jim Jefferies, Catherine O’Hara, Reggie Watts, Henry Winkler, Alex Borstein, Benedict Wong, Julia Chan, Tom Hollander, Richard Kind, Steve Aoki, Nick Frost, Jon Lovitz, Sydney Malmberg Liu, Maria Bamford, Raymond S. Persi, Terry Gross, David Silverman, Kelly Hu, Tom Kenny, Jason Hightower, Kevin Michael Richardson, Brenden Patrick Hill

‘De Flummels’ (‘Extinct’) is een Amerikaanse animatiefilm over een groep dieren die in 1835 nog op de Galapagos-eilanden woonden. Ze zijn pluizig, sociaal en bewegen zich rollend voort. Hun belangrijkste uiterlijke kenmerk is echter dat ze eruit zien als een donut met pootjes en oortjes. Het gat in hun buik heeft geen echte duidelijke functie, anders dan dat het grappig is wanneer er dingen in vast te komen zitten, een moeder haar kind er makkelijk in kan vervoeren of dat je er als kijker doorheen kunt kijken.

Ed en zijn zus Op zijn ook twee Flummels, maar ze vallen een beetje buiten de boot. Ze zijn niet populair, omdat ze nogal onhandig zijn. Alles wat ze ondernemen, loopt uit op een fiasco. Nu het jaarlijkse bloemenfestijn nadert, hoopt Ed eindelijk als ‘friend in the end’ aansluiting te vinden bij de rest van de groep, maar daar steekt Op onbedoeld een stokje voor. Het duo wordt verbannen. Dan ontdekt Op een zeldzame bloem. Ze hoopt dat de ontdekking hiervan de andere Flummels milder zal stemmen ten opzichte van haar en haar broer, maar dat loopt net even anders. De bloem blijkt een tijdreisbloem te zijn en Op en Ed belanden in het Shanghai van 2021.

Als ze van de schrik bekomen zijn, neemt het witte pluizige hondje Clarance (hoe hij aan zijn naam komt is een leuke grap) de twee op sleeptouw. Clarance blijkt meer te weten van de techniek achter de tijdreisbloemen – zijn baasje heeft het uitgevonden, maar is helaas overleden. Wanneer hij Ed en Op vertelt dat ze in 2021 allang uitgestorven zijn door een vulkaanuitbarsting, willen de twee alles op alles zetten om dat te voorkomen. Als ze per ongeluk Clarance kwijtraken in een ander tijdperk (die komt bij de expeditie van Ernest Shackleton terecht), ontmoeten ze een aantal andere uitgestorven dieren (een Dodo, een Tasmaanse tijger, een Triceratops en een Zuid-Amerikaans hoefdier behorende tot de Litopterna), die hen verder op weg helpen.

‘De Flummels’ is een middelmatige animatiefilm. Het verhaal barst uit zijn voegen van de fantasie en gekke ideeën en de personages zijn aimabel genoeg, maar de humor is voornamelijk gericht op de kleintjes en zelfs zij zullen niet van de stoel rollen van het lachen. Er zitten wel een paar leuke visuele grapjes in voor volwassenen (je ontdekt bijvoorbeeld hoe Apple aan zijn iconische logo komt), maar dat is eigenlijk maar één reeks aan korte scènes. De animatiestijl is generiek en helpt de film ook niet boven het maaiveld uit. Toch zal de doelgroep zich hier best mee vermaken en het is leuk dat ze op deze manier toch iets van geschiedenis meekrijgen (wat misschien een zaadje plant voor hun interesse in het onderwerp).

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 juli 2021
VOD-release: 24 november 2021
DVD-release: 24 november 2021