De Fuik (2008)

Regie: Mischa Kamp | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Lukas Dijkema, Johanna ter Steege, Elske Rotteveel, Anna Raadsveld, Jacomijn Belle, Louise Radder, Nettie Blanken, Benja Bruijning, Marguerite de Brauw, Stefaan Degand, Leslie de Gruyter, Ernst Dekkers, Michiel Nooter, Nienke Römer, Donna van Bourgondiën, Hein van der Heijden

De telefilm ‘De Fuik’ doet je even naar adem happen. Je leest vaak verhalen in de krant over een vader of moeder die zijn of haar eigen kinderen vermoordt of mishandelt. Dat dit soort dingen gebeuren wéét je wel, maar je kunt je er geen voorstelling van maken. Na het zien van ‘De Fuik’ hebben deze lugubere verhalen ineens een beeld gekregen. Angstaanjagend en indrukwekkend.

De katholieke familie De Groot lijkt op het eerste gezicht een gelukkig gezinnetje. De vier dochters spelen samen kwartet en als de vader thuiskomt van zijn werk staat de oudste dochter hem al op te wachten. Pas als blijkt dat de twee  broers van het gezin uit huis zijn geplaatst begint er iets te dagen. Er zou wel eens iets niet kunnen kloppen aan dit zogenaamde gelukkige gezinnetje. De vader is bang dat ook zijn vier dochters uit huis moeten worden geplaatst en slaat op de vlucht. Tegen zijn vrouw en kinderen zegt hij dat ze op vakantie gaan. Alleen de oudste dochter, Simone, beseft dat dit geen vakantie is. De liefde voor haar vader is echter zo groot dat ze met hem mee gaat en niet beseft wat hij aanricht met deze vlucht.

Het is eng om te zien hoe de vader zijn gezin kapot maakt uit angst dat iemand anders zijn gezin kapot gaat maken. Hij houdt van zijn dochters maar op een enge, ziekelijke manier. Andrea heeft het het zwaarst. Zij is degene die zich af en toe verzet tegen de streng gelovige opvoeding en krijgt daar ook de nodige problemen mee. Samen staan de vier zusjes sterk, en na een dramatische gebeurtenis beseffen zij dat hun vader niet het beste met hen voor heeft.

Mischa Kamp zet met ‘De Fuik’ een realistisch verhaal neer dat indruk maakt. Berichten over familiedrama’s in de krant zullen nooit meer hetzelfde zijn na het zien van deze film. Hoe angstaanjagend het gegeven ook is, het is wel echt. Een vader die zoveel van zijn dochters houdt en er alles aan doet om hen bij zich te houden. Maar dan ook echt alles. En de dochters die geloven dat ze veilig zijn bij hun vader, want als je hem niet kunt vertrouwen, wie moet je als jong meisje dan wel vertrouwen?

Het verhaal is erg indrukwekkend en zit aan alle kanten goed in elkaar. Enig puntje van kritiek is dat de vader niet genoeg in beeld komt om een goede indruk van te krijgen. Hij is natuurlijk de boosdoener in deze situatie, maar zijn dochters houden wel van hem. Het zou nóg indrukwekkender zijn geweest als de band tussen vader en dochters meer uitgediept zou zijn. Maar aan de andere kant; dan komt het verhaal misschien wel té dichtbij. Het is makkelijker om iemand te haten waar je als kijker geen band mee hebt gekregen. En indrukwekkend is de film toch al.

Eveliene Sanders