De gendarme op drift – Le gendarme en balade (1970)

Regie: Jean Girault | 105 minuten | komedie | Acteurs: Louis de Funès, Jean Lefebvre, Guy Grosso, Michel Modo, Nicole Vervil, France Rumilly, Yves Vincent, Christian Marin, Claude Gensac, Michel Galabru, Sara Franchetti, Ugo Fangareggi, Christor Georgiadis, Christine Reynolds, René Berthier, Paul Mercey, Henri Guégan, Dominique Zardi, Henri Attal, Jean Valmence, Bernard Charlan, Carlo Nell

Sommige mensen bloeien op na hun pensionering. Anderen raken in de put. Dat laatste is het geval in  ‘De gendarme op drift’ (‘Le gendarme en balade’), het vierde deel in de komische reeks over de gendarme van St. Tropez. In dit deel worden onze geliefde gendarmemannetjes met vervroegd pensioen gestuurd, zeer tegen hun zin. Gelukkig hoeven ze zich niet lang te vervelen. Wanneer hun ex-collega Fougasse met geheugenverlies wordt opgenomen in een inrichting, proberen de pensionado’s hem te bevrijden. Tussen de bedrijven door moeten ze St. Tropez behoeden voor een atoomaanval. Met de onstuitbare Ludovic Cruchot (Louis de Funès) als dapperste en meest onhandelbare gendarmeofficier.

In deze vierde gendarmefilm gooien de makers eindelijk alle remmen los. Terwijl vooral het eerste en derde deel zwaar leden aan versleten humor, krijgen we hier een spervuur aan geslaagde grappen. De plot stelt helemaal niets voor, zodat de makers alle creatieve energie gebruiken voor scherpe en originele invallen.

Behalve scherper is de humor ook gevarieerder en moediger. We zien een bizarre grap met een foto (te leuk om te spoileren) die je eerder verwacht in de knotsgekke films van de Zucker-Abrahamsclan (‘Flying High’, ‘Naked Gun’) dan hier. Ook horen we de non annex wegpiraat Clotilde zeggen hoe leuk het is om steeds weer Cruchot te ontmoeten in de gendarmefilms; een postmoderne grap die zijn tijd ver vooruit is. Bovendien is er een hilarische scène in een hippiecommune, waar iedereen heel veel van elkaar houdt. Echt heel veel.

Ook de meer conservatieve grappen zijn hier net iets beter dan in de voorgangers. We horen hoe de Funès twee onwillige automobilisten toespreekt met alleen zijn politiefluitje. Ook gaat hij in een bekkentrekkende discussie met een geestelijke. Vooral het begin van die discussie is hilarisch.

Deze vierde gendarmefilm doet wat zijn voorgangers net niet lukten: de kijker anderhalf uur lang vermaken. Het zou een mooi einde zijn geweest aan de serie, maar acht jaar later keerden onze mannetjes onverwacht terug. Na de afgeslagen atoomaanval kregen ze te maken met nog veel angstaanjagender gevaren: aliens!

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 december 1970
DVD-release: 25 juni 2015 (DVD-box Louis de Funès – De Gendarmes – de complete collectie)