De gendarme ziet ze vliegen – Le gendarme et les extra-terrestres (1979)

Regie: Jean Girault | 96 minuten | komedie, misdaad, science fiction | Acteurs: Louis de Funès, Michel Galabru, Maurice Risch, Jean-Pierre Rambal, Guy Grosso, Michel Modo, France Rumilly, Jean-Roger Caussimon, Mario David, Jacques François, Maria Mauban, Madeleine Delavaivre, Micheline Bourday, Jacqueline Jefford, René Berthier

Het is een kunst die weinig kunstenaars verstaan: stoppen wanneer de tijd daar is. Zij die het wel konden (Beatles, Rossini, Salinger, Rowling) zijn we eeuwig dankbaar. Zij die het niet konden zijn gedoemd tot een grillige nalatenschap. Zo ook de makers van de komische reeks over de gendarme van Saint Tropez. Negen jaar na deel 4 ‘Le gendarme en balade’ besloten ze om wat ruimtereizigers los te laten op Saint Tropez, wellicht geïnspireerd door de toenmalige Amerikaanse ruimtehype (‘Star Wars’, ‘Close Encounters of the Third Kind’). Het resultaat is hoe dan ook erbarmelijk.

In ‘Le Gendarme et les extra-terrestres’ landt een vliegende schotel bij Saint Tropez. De buitenaardse bezoekers beweren de aarde vredig te willen verkennen, maar de gendarmes geloven hier niets van. Probleem is alleen dat de aliens zich kunnen verpoppen tot replica’s van mensen die ze ontmoeten, dus ook van gendarmes. Je kunt ze alleen onderscheiden doordat ze olie drinken en doordat ze hol klinken als je er een klap op geeft.

Een beetje creativiteit had dit zwakke plot nog kunnen redden, maar de uitwerking is allerbelabberdst. Nooit wordt het duidelijk wat die buitenaardsen bezielt en waarom ze zich zo opzichtig vermommen. Evenmin wordt het duidelijk waarom de gendarmes zo’n verhitte klopjacht op ze maken. De zijlijntjes in het verhaal, zoals over de oprukkende commercie aan de Franse kust, zijn oninteressant en overbodig.

Een komedie zonder goed plot moet het hebben van de grappen. En daar is het volgend probleem. De humor is om te huilen. Voorspelbaar, kluchtig (op alle verkeerde manieren) en met veel herhalingen. Heel veel herhalingen. Echt heel veel herhalingen. Met als dieptepunt een langgerekte scène waarin gendarmeofficier Cruchot (Louis de Funès) zich verkleedt als non. En als non mee moet zingen in het koor.

De makers van de gendarmereeks hadden na vier aardige delen de stekker uit de reeks moeten trekken. Dan was ons deze vijfde bespaard. Maar zelfs na deze buitenaardse mislukking was de koek nog niet op. Hierna zorgde hetzelfde team voor een zesde gendarmefilm én voor de tamelijk idiote sciencefiction komedie ‘La soupe aux choux’. Die dan wel weer de geweldige Duitse titel ‘Louis und seine außerirdischen Kohlköpfe’ meekreeg.

Henny Wouters

Waardering: 2

DVD-release: 25 juni 2015 (DVD-box Louis de Funès – De Gendarmes – de complete collectie).