De grote slijmfilm (2020)

Recensie De grote slijmfilm CinemagazineRegie: Hans Somers | 80 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Bibi, Rómeycia Valentijn, Vincent Visser, Géza Weisz, Djamila, Sarah Nauta, Ferdi Stofmeel, Tina de Bruin, Tine Embrechts, Sarah Mouhamou

Slijm wint de laatste jaren flink aan populariteit. Er is geen evenement voor kinderen of er moet wel een workshop ‘zelf slijm maken’ bij en in speelgoedwinkels zijn de varianten niet aan te dragen. Toch bestaat het product al sinds speelgoedgigant Mattel het introduceerde in 1976. Zouden films als ‘Flubber’ en ‘Ghostbusters’ zonder dit felgekleurde goedje hebben bestaan?

‘De grote slijmfilm’ speelt handig in op die trend en door de casting van YouTube-sterren Bibi in de hoofdrol en Djamila in een bijrol zijn de producenten sowieso al verzekerd van een succes. Gelukkig is Bibi’s medewerking aan de film niet alleen een commerciële zet; ze is met stip ook het leukste element in ‘De grote slijmfilm’.

‘De grote slijmfilm’ gaat over vriendinnen Indy (Bibi) en Olivia (Rómeycia Valentijn, winnares van de Jeugdjournaalwedstrijd in 2019). De twee meiden zijn verzot op slijm en als hun heldin, de slijmkoningin Fie Valentijn (Sarah Mouhamou) op Internationale Slijmdag een wedstrijd aankondigt om het meest originele slijm te maken, kunnen ze natuurlijk aan niets anders meer denken. Ondertussen kampen de kinderen wél met vervelende ouders: Bibi’s vader heeft alleen maar aandacht voor zijn werk als wetenschapper en laat voor de zoveelste keer Bibi en haar oudere broer Daan in de steek; Olivia heeft een veeleisende moeder die het maar niet accepteert dat haar dochter een herkansing krijgt voor een spreekbeurt.

Indy’s broer Daan (Vincent Visser) heeft zo zijn eigen problemen. Hij moet snel geld zien te verdienen om de kosten te vergoeden van de vaas van Olivia’s moeder die – door een stuiterende slijmbal – kapot is gegaan. Hij solliciteert én wordt aangenomen bij Duff, een lokale speelgoedfabriek, geleid door Dominicus Duff (Géza Weisz). Duff is een zonderlinge, zelfs wat kinderlijke, man die geobsedeerd is door zijn eigen uitvindingen en ervan overtuigd is dat zijn speelgoed het antwoord is op alles wat kinderen willen. De waarheid is echter anders. Als de excentrieke speelgoedfabrikant erachter komt dat slijm zijn grootste concurrent is, bedenkt hij een sinister plan om al het slijm uit de wereld te verbannen.

Het verhaal van ‘De grote slijmfilm’ is niet meer dan de blauwdruk voor kinderfilms: aan de ene kant heb je een dapper en vindingrijk kind, aan de andere kant de megalomane bad guy, die zijn plannen gedwarsboomd ziet door dat kind. De typetjes maken de film nog enigszins verteerbaar, zo speelt Sarah Nauta op aardige wijze de rol van Vesper, Duffs ambitieuze assistent. Géza Weisz schmiert er heerlijk op los, maar zijn personage is te eendimensionaal om indruk te maken. Bibi is echter één brok energie en fleurt de hele film op met haar sprankelende ogen en guitige lach. Het is niet moeilijk om voor te stellen waarom zij als vlogger zo’n trouwe schare abonnees heeft. ‘De grote slijmfilm’ is ideaal kijkvoer voor de doelgroep; geen al te lange speelduur, felle kleuren, herkenbare situaties en een slechterik die een lesje geleerd wordt.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 februari 2020
VOD-release: 27 maart 2020