De Hazenschool: Een onmogelijke missie – Paashaas Academie (2022)

Recensie De hazenschool: Een onmogelijke missie CinemagazineRegie: Ute von Münchow-Pohl | 77 minuten | animatie, familie

‘De Hazenschool: een onmogelijke missie’ is het vervolg op ‘De Hazenschool’ (2017), dat weer gebaseerd was op een kinderboek dat bijna een eeuw oud is. In ‘De Hazenschool’ zagen we hoe de stoere stadshaas Max tegen wil en dank bij de Hazenschool terecht kwam, terwijl hij veel liever lid zou worden van de Waanzinbende. Max leerde het leven in een commune te waarderen en werd een goede paashaasstudent. In ‘De hazenschool: een onmogelijke missie’ is Max nog niet klaar met zijn studie. Wanneer de ambiteuze hazenjongen bij het terugkerende schoolritueel de kans krijgt om Meesterhaas te worden, grijpt hij die met beide pootjes aan, maar wát is nu precies zijn meestertalent?

Zoals de wijze juf Hermine echter voorspelt: daar komt Max gauw genoeg achter. Het paashaasfeest is namelijk in gevaar. In het bos rondom het terrein van de Hazenschool wonen vossen en die hebben het misdadige plan om van Pasen geen hazenfeest maar een vossenfeest te maken. Ondertussen strijkt Max per ongeluk tegen de haren in van Leo, lid van de Waanzinbende. Leo is met zijn vriendinnetje net bezig een vlog te maken, maar als blijkt dat de livestream nog liep toen Max Leo op zijn donder gaf omdat hij een klein haasje pestte én er met zijn motor vandoor gaat, zint hij op wraak.

Dan komt het goed uit dat de paashazen ook de vossen als vijand hebben, want Leo bedenkt een plan. Door de vossen voor zijn karretje te spannen (eigenlijk zijn ze helemaal niet zo slim), meent hij er in te kunnen slagen de eieren te stelen. Natuurlijk komen Max en de overige paashazen daar al snel achter, maar het wordt hen extra lastig gemaakt om de booswichten tegen te houden, omdat het gouden ei, dat de paashazen onder andere hun verdwijnkracht geeft, zwart geworden is. Dat gebeurt alleen als Pasen écht in gevaar is!

‘De Hazenschool: een onmogelijke missie’ verscheen rond Pasen 2022 in de Nederlandse bioscopen als ‘Paashaas Academie’. De nieuwe Nederlandse titel is eigenlijk beter, want hoewel het avontuur zich rond Pasen afspeelt, is het geen probleem om de film hartje zomer of hartje winter op te zetten. De jeugdige doelgroep zal zich er ongetwijfeld mee vermaken: de animatie is meer dan degelijk en de vaart zit er goed in. Er is een duidelijk onderscheid in goed en kwaad, zodat het verhaal ook voor de allerkleinsten makkelijk te volgen is. En dat is ook nog genuanceerd, want niet alle vossen zijn slecht en niet alle hazen zijn goed. Het is wel jammer dat er bijna geen origineel idee in zit, op de wijze waarop de hazen de eieren schilderen na. De transportmethode die ze bedacht hebben voor het vervoer van de eieren ziet er grappig uit en inspireert kinderen wellicht tot zelf dingen uitvinden. De overkoepelende boodschap – dat het kan lonen je vooroordelen opzij zetten – is mooi verwerkt in het verhaal, omdat het samenwerken en iemand volledig vertrouwen de oplossing is voor Max om zowel het paasfeest te redden als zijn meestertalent te tonen. Leuke animatiefilm.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 april 2022 (uitgebracht als ‘Paashaas Academie’)
VOD-release: 7 juli 2022 (Pathé Thuis)