De honger (2013)

Regie: Benoit de Clerck | 16 minuten | drama, korte film |  Acteurs: Vincent Collin, Dorien De Clippel, Griet De Wolf, Carlos DeWulf, Mathias Van Mieghem, Daan Roofthooft, Julian-Benjamin-Lens

Drie spelende jongens in het uitgestrekt duinlandschap aan de Vlaamse kust. Een jong stel dat door een jongen betrapt wordt tijdens ‘de daad’. Een dode haas in rottende staat, vol met maden. Een schermutseling tussen de man en de jongen. Een zoektocht naar de jongen. Een levende haas, die later het haasje wordt. En dan: een feestelijk diner voorafgegaan door een gebed van de oudere zus van de jongen.

‘De honger’ van de Belgische cineast Benoit de Clerck staat bol van de symboliek. Waarom trekt de vrouw niet aan de bel als ze de jongen opmerkt? Dat merken we later. Een jaloerse jongen, die met zijn gevoelens geen raad weet. Helaas heeft ‘De honger’ een einde wat je ver van tevoren aan ziet komen, maar wat de film wel mooi afrondt. Indringende vertolkingen, want bijna geen tekst, van zowel de jongen als zijn zus (Dorien de Clippel). De film, 16 minuten lang, maakt wel hongerig naar meer.

Ruud Stift

‘De honger’ verschijnt dinsdag 21 oktober 2014 op DVD én blu-ray (‘Selected Shorts #17: De beste Vlaamse kortfilms’, DVD en blu-ray ineen).