De Kampioentjes-Metegol (2013)

Regie: Juan José Campanella | 106 minuten | animatie, avontuur, familie, sport | Nederlandse stemmencast: Ronald de Boer, Jan van Halst, Pim Wessels, Dieter Troubleyn

‘De Kampioentjes’ is de Nederlandse titel van de Argentijnse productie ‘Metegol’, dat ’tafelvoetbal’ betekent. In deze animatiefilm speelt magie en kinderlijke verwondering, net als in bijvoorbeeld ‘The Lego Movie’, een grote rol. In een raamvertelling wordt de kijker deelgenoot gemaakt van een fantastisch avontuur dat je moet zien om te geloven…

Joachim is een van ambitie verstoken jongen die werkt in een café in een klein dorpje. Zijn grootste passie is tafelvoetbal en hij is er dan ook erg goed in. Stiekem heeft hij een oogje op Laura, maar tot nu toe ziet zij hem niet bepaald staan. De verlegen Joachim heeft een hekel aan de stoere Rolando, een arrogant joch dat mateloos populair is, maar iedereen in zijn omgeving vernedert en treitert. Wanneer zij een potje tafelvoetbal spelen, weet Joachim hem boven verwachting te verslaan.

Een paar jaar later. Joachim en Laura blijken goede vrienden geworden te zijn en ze vertelt hem van haar plannen om te gaan studeren. Maar dan verschijnt Rolando weer ten tonele. Inmiddels is hij een wereldberoemde voetballer geworden met megalomane trekjes. Zijn grootste probleem is echter die ene keer dat hij door Joachim verslagen is. Hij zint al jaren op wraak en nu hij geld genoeg heeft, is de tijd rijp voor de uitvoering van zijn plan: het dorp waar hij opgroeide kopen en er een enorm voetbalstadion bouwen. En passant kan hij zich dan ook over het tafelvoetbalspel ontfermen en het café waar hij zijn enige nederlaag ooit heeft geleden verwoesten. Het is aan Joachim om het café (waar hij nog altijd werkt), het dorp én Laura te redden, want uiteraard heeft Rolando ook zijn zinnen op haar gezet. Maar hoe kan zo’n ielig ventje het opnemen tegen zo’n rijke, sportieve topvoetballer?

Het antwoord op die vraag ligt natuurlijk besloten in het aloude motto dat het goede het kwade altijd zal overwinnen. Hoewel er een snufje (okay, een flinke schep) magie bij komt kijken, komt het uiteindelijk neer op een goed hart, moed, doorzettingsvermogen en vertrouwen in jezelf. Toch heeft de fantasie een belangrijk aandeel in het verhaal. De poppetjes van het tafelvoetbalspel blijken namelijk tot leven te zijn gekomen en een groot deel van ‘De Kampioentjes’ gaat over de zoektocht naar de bij de verwoesting van het café verdwenen geraakte spelers, die daarna door Rolando’s handlangers zijn ontvreemd. Dat levert hilarische scènes op, van een achtervolging op de vuilnisbelt tot de bizarre reddingspogingen op de kermis. Een aantal voetballertjes gaan echt voor de kijker leven, met hun specifieke karaktertrekken. De ‘zweverige’ speler bijvoorbeeld, die alles met een Boeddhistische blik bekijkt, de voetballer die uitsluitend over zichzelf in de derde persoon praat, de vete tussen de aanvoerder van Joachims voetbalteam en die van het ‘rode’ team. Alles komt uiteraard samen in de bekende climax: de wedstrijd waar álles van af hangt.

‘De Kampioentjes’ gebruikt het klassieke thema van de underdog, maar Juan José Campanella (Oscarwinnende regisseur van ‘El secreto de sos ojos’) maakt daar geen geheim van (de internationale titel van de film is zelfs ‘Underdogs’). Hij speelt regelmatig met het verwachtingspatroon van de kijker. De animatie is uitstekend en ook hiermee wordt de kijker op het verkeerde been gezet: denk je aanvankelijk dat het er maar houterig uitziet, blijkt dat dat juist de bedoeling is. Hoewel ‘De Kampioentjes’ voornamelijk op (voetbal liefhebbende) kinderen gericht is, is het voor volwassenen zeker een feestje om deze vrolijke, lieve en grappige film (mee) te kijken.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 27 augustus 2015