De kleine heks – Die kleine Hexe (2018)

Recensie De kleine heks CinemagazineRegie: Mike Schaerer | 103 minuten | komedie, drama, familie | Acteurs: Karoline Herfurth, Axel Prahl, Luis Vorbach, Momo Beier, Suzanne von Borsody, Barbara Melzi, Carlin Spieß, Eveline Hall, Thereese Affolter, Angelika Böttiger, Katharina Bohny, Verena Bosshard

Lange tijd wilde Otfried Preußler (1923-2013) niets weten van verfilmingen van zijn succesvolle kinderboeken ‘Meester van de zwarte molen’, ‘De kleine waterman’ en ‘De kleine heks’. Vooral dat laatste boek, dat hij geschreven had speciaal voor zijn dochters, ging hem erg na aan het hart. “Het was bovendien een van de eerste verhalen die hij schreef”, legt Otfrieds dochter Susanne uit. “Hij wilde mijn zussen en mij ermee laten zien dat we niet bang hoefden te zijn voor heksen. Op een filmversie van zijn geliefde boek zat hij niet te wachten; hij was veel te bang dat de filmmakers het verhaal en het personage van de kleine heks niet juist zouden weergeven.” Producenten Uli Putz en Jacob Claussen probeerden het vertrouwen van de schrijver te winnen, door eerst een filmversie van ‘Meester van de zwarte molen’ (2008) te maken. Preußler zag de film en schreef de filmmakers vervolgens een brief. “Ik ben blij dat ik ‘mijn’ meester van de zwarte molen in jullie film herken.” In 2013 volgde een verfilming van ‘Het spookje’. Preußler had het ontwerp van het digitaal gecreëerde hoofdfiguurtje nog kunnen goedkeuren, maar stierf tijdens de post-productiefase. Putz en Claussen hielden nauw contact met de familie en spraken hun diepe wens uit ook het zo geliefde ‘De kleine heks’ te willen verfilmen. Susanne Preußler hoefde niet lang na te denken: als er iemand is die de personages die haar vader ooit creëerde eer aandeden, dan waren het Putz en Claussen wel. De twee kregen groen licht en met de Zwitserse regisseur Michael Schaerer en scenarioschrijver Matthias Pacht aan boord kon eindelijk gewerkt worden aan de langverwachte, allereerste verfilming van deze Duitse kinderklassieker.

De Kleine Heks (Karoline Herfurth) woont samen met haar sprekende raaf Abraxas (stem van Axel Prahl) diep in het bos. Ze is pas 127 – wat nog heel jong is voor een heks – en mag nog niet naar het grote heksenfeest dat tijdens de Walpurgisnacht op de Bloksberg gevierd wordt. Maar de Kleine Heks wil heel graag dansen met de andere heksen en rondjes vliegen op haar bezemsteel, dus ze besluit er stiekem heen te gaan. Als ze wordt betrapt, zijn de andere heksen woedend. Ze mag alleen terugkomen op de Bloksberg als ze binnen één jaar alle spreuken van het grote magische boek uit haar hoofd leert. De Kleine Heks oefent dagenlang op de gekste heksenspreuken, haalt heel wat streken uit en rolt van het ene avontuur in het andere met Abraxas en haar vriendjes Thomas (Luis Vorbach) en Fietje (Momo Beier). Lukt het haar alle toverspreuken te onthouden en iedereen in het bos te overtuigen dat ze de állerbeste is?

Het eerste dat opvalt aan de verfilming van ‘De kleine heks’ is dat de film er werkelijk prachtig uitziet: het boshuisje waar de Kleine heks woont is even idyllisch als mysterieus en had zo in het Sprookjesbos in de Efteling kunnen staan. Het is kleurrijk, hier en daar een beetje scheef en vooral erg knus. Het technische team achter ‘De kleine heks’ heeft zich uitgebreid laten inspireren door de tekeningen van Winnie Gebhart-Gayler uit het inmiddels zestig jaar oude boek. Ook erg knap gedaan is de raaf Abraxas, de trouwe bondgenoot van de Kleine heks, die bij tijd en wijle als haar geweten fungeert. Er werden twee levensechte ravenpoppen gebruikt en een 3D-model, en het resultaat is verbluffend. En zo zit de film vol technisch uitstekend uitgevoerde handigheidjes, vervaardigd met een budget waar ze Hollywood hun bed amper voor uitkomen. Neem bijvoorbeeld alleen al de trucjes en kattenkwaad die de Kleine heks uithaalt – in al hun eenvoud bijzonder doeltreffend. Karoline Herfurth is met haar licht ondeugende voorkomen en steelse blikken geknipt voor deze rol; dat haar stem in de Nederlandstalige versie wordt nagesynchroniseerd door Vivienne van den Assem stoort overigens geenszins. Voor de jeugd valt er genoeg te beleven met deze film. Heksen zijn natuurlijk een beetje spannend, en dat geldt zeker voor de oudere heksen waar onze titelheldin het mee aan de stok krijgt. Gelukkig maar dat de Kleine heks zelf helemaal niet eng of gemeen is, maar haar toverkracht juist gebruikt om mensen te helpen waar ze kan.

De boodschap tussen goed en kwaad is niet nieuw en vrij standaard, maar de vorm waarin deze in ‘De kleine heks’ gegoten is maakt dat gebrek aan originaliteit ruimschoots goed. Technisch steekt deze Duitse productie uitstekend in elkaar; men heeft met bescheiden middelen een maximaal effect weten te bereiken. Het verhaal is tijdloos en spreekt ook de jongste generatie filmkijkertjes aan. Met Karoline Herfurth en de levensechte mechanische raaf Abraxas heeft de film bovendien twee aansprekende hoofdrolspelers. ‘De kleine heks’ houdt het mild maar heeft wel alles in huis: humor, spanning en ontroering. Leuke film om naartoe te gaan met het hele gezin!

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 juli 2018
VOD-release: 15 november 2018
DVD- en blu-ray-release: 7 december 2018