De kleine kerstman-Santa’s Apprentice (2010)

Regie: Luc Vinciguerra | 80 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Kim van Zeven, Bauke van Boheemen, Valentijn Banga

Nicolaas woont samen met zijn beste vriend Felix in een weeshuis in Australië. Ze hebben allebei hun ouders verloren. Als de jongens samen in het winkelcentrum speelgoed bekijken, dagdromen ze over kerstavond. Felix en Nicolaas geloven beide nog in de kerstman. Felix laat Nicolaas een knoop zien die hij vorig jaar na kerstavond vond. Het is een knoop van de jas van de kerstman. Een andere weesjongen, die ook Nicolaas heet, Nicolaas Grimgrijns, vangt het gesprek op van de twee en plaagt hen met hun rotsvast vertrouwen in het bestaan van de kerstman. Hij gelooft niet meer in die onzin. Felix en Nicolaas trekken zich echter niets van hem aan, hij is een vervelende klier.

Zo haalt Nicolaas Grimgrijns net voordat ze weer bij het weeshuis zijn, een rotstreek uit met een kleine jongen. Grimgrijns pakt zijn knuffel af en gooit deze op een hoge muur voor het weeshuis. Gelukkig wordt de kleine jongen geholpen door de aardige Nicolaas, die ondanks zijn hoogtevrees de muur beklimt om de knuffel eraf te halen. Het kleine jongetje is hem erg dankbaar. De volgende dag krijgt Nicolaas een vervelende verassing; Felix wordt opgehaald door zijn nieuwe ouders. Hij blijft achter met de andere weeskinderen. Toch is Nicolaas blij voor zijn beste vriend en hoopt dat hij gelukkig wordt.

Ondertussen is de Kerstman op de Noordpool druk bezig met de voorbereidingen voor kerstavond, dat is over een dag. De Kerstman maakt zich dit jaar meer druk dan anders, want volgens een regel moet hij nu op zoek naar een leerling die hem kan vervangen als hij met pensioen gaat. Als hij niet een leerling vindt voor kerstavond, dan zal kerst ophouden te bestaan op de manier hoe het nu is… Maar hij krijgt hulp van de gepensioneerde Kerstmannen en komt erachter dat zijn opvolger een wees moet zijn met een hart van goud (die dus eerlijk moet zijn) én Nicolaas moet heten.

De Kerstman stuurt een van zijn helpers naar het weeshuis om zijn leerling op te halen. Even lijkt het erop dat Nicolaas Grimgrijns de nieuwe leerling wordt, maar het is toch écht Nicolaas die de juiste is. Eenmaal bij de Kerstman thuis, krijgt Nicolaas onder andere les in het besturen van de slee en het beklimmen van een schoorsteen. Ook mag hij speelgoed uitproberen. Toch blijft Nicolaas onzeker, want hij maakt nog flink wat fouten. Kan hij wel de Kerstman opvolgen?

‘De kleine Kerstman’ is een schattige tekenfilm voor jonge kinderen, met tekeningen die duidelijk niet uit de computer komen. Het verhaal van ‘De kleine kerstman’ is niet eng, maar wel interessant genoeg voor de allerjongsten om geboeid voor de televisie te blijven zitten.
Je ziet hoe Nicolaas stuntelt bij de lessen die de Kerstman aan hem geeft en dan boos op zichzelf wordt en het wil opgeven. Hij krijgt steun uit onverwachte hoek; van rendier Waldorf.

‘De kleine Kerstman’ bevat ook wat avontuur doordat de pestkop Nicolaas Grimgrijns bijna alles in het honderd laat lopen als hij iets kostbaars van de Kerstman in handen krijgt waardoor de goede Nicolaas het tegen hem op moet nemen…  
’De kleine Kerstman’ geeft aan de jeugd een mooie boodschap mee; dat je moet blijven geloven in jezelf en dat bepaalde wensen toch wél kunnen uitkomen. Al met al een leuke ‘feel good’ tekenfilm voor de kleintjes.

Ans Wijngaarden

‘De kleine kerstman’ verschijnt dinsdag 12 november 2013 op DVD, VOD en iTunes.